Zomerreis 2019

Museummaterieel in Scandinavië

Museumtrein met loc 35 op de Limfjordsbanen bij Aalborg. Foto: website Limfjordsbanen

De 12-daagse zomerreis voert dit jaar naar Denemarken, Noorwegen en Zweden. Het prachtige landschap, de in juni lange dagen en de vele (onbekende) museumlijnen staan garant voor mooie spoorervaringen. Ook tramliefhebbers komen aan hun trekken, want we hebben Aarhus (nieuw trambedrijf) en Göteborg (rondrit met historisch materieel) in het programma opgenomen.

Beide tramtypen van Aalborgs Letbanetog. Foto: website Letbane.

De reis begint op zaterdag 22 juni (Amsterdam Centraal vertrek 9.03 uur) met een treinreis naar het Deense Aarhus. De dag erop is vrij en kan benut worden om het nieuwe trambedrijf aldaar te bezoeken of stad en omgeving te verkennen. Op de maandag gaat de reis eerst naar Aalborg voor een bezoek aan de Limfjordsbanen, waar een rit met een extra stoomtrein is gepland. ’s Middags rijden we verder naar Hirtshals, om vandaar de boot naar het Noorse Kristiansand te nemen en aan wal te overnachten. Een dag later wordt een bezoek gebracht aan de smalsporige Setesdalsbanen, de oudste Noorse museumlijn begonnen in 1964, voor een dieselrit met een extra trein. Op woensdag reizen we naar Sira waar op de Flekkefjordbanen een mogelijkheid bestaat om te railfietsen. Na deze inspanning kunnen we extra van het fraaie landschap genieten op weg naar Stavanger. Na een overnachting hier reizen we met de bus langs de spectaculaire fjordenkust door naar Bergen, waar we rond de middag aankomen. De rest van de dag is vrij. Stoom voert op vrijdag 28 juni de boventoon als we met een excursietrein de Gamle Vossebanen berijden, een deel van de oude route tussen Bergen en Voss. Op zaterdag gaat de reis oostwaarts via de Bergensbanen en Oslo naar Hamar. Een dag later wordt een Di3-diesellocomotief (type Nohab ofwel ‘bolle neus’) gehuurd, waarmee het van Hamar via Elverum en Kongsvinger naar Sørumsand gaat. Vanuit laatstgenoemde plaats wordt een ritje met de ‘Tertitten’, een smalspoorstoomtrein gemaakt. Vanuit Sørumsand reizen we via Oslo naar Sarpsborg voor een volgende overnachting. Op maandag volgt een ochtendrit naar het Zweedse Göteborg. In de middag maken we een rit met historische trams door deze stad, waarbij ook het trammuseum niet wordt vergeten. De terugreis verloopt in twee etappes: op dinsdag via Malmö en Kopenhagen naar het Duitse Rendsburg, bekend van de hoge spoorbrug over het Noord-Oostzeekanaal, en tot slot op woensdag 3 juli de laatste kilometers via Hamburg en Osnabrück naar Nederland (Amsterdam Centraal aankomst 17.01 uur).

Dieselmotorwagen en twee rijtuigen op de Setesdalbanen. Foto: website Setesdalbanen.

Brochure

Voor deze reis is een handzame brochure beschikbaar met het dag-tot-dagprogramma. Handig om af te drukken of om naar vrienden en familie te sturen.

Brochure Scandinavië Reis

Railfietsen op de Flekkefjordbanen. Foto: website visitnorway.

Aanmelding

Je kunt je aanmelden via de SNE-reiswinkel. Klik op de knop Aanmelden om naar de winkel te gaan. Heb je geen toegang tot internetbankieren, maak dan de reissom over op bankrekening NL29 INGB 0000 636691 van de Stichting NVBS-Excursies te Hoofddorp onder vermelding van boekingscode, lidmaatschapsnummer en postcode/huisnummer. Bij onvoldoende invulruimte kun je ook een mail sturen naar sne@nvbs.com. Je betaling dient uiterlijk op 25 april 2019 te zijn bijgeschreven.

Aanmelden  Scandinavie reis

Gezicht op Bergen vanaf Fløyen, 26 mei 2015. Foto: Han Duijve

Stichting Garantiefonds Reisgelden

Stichting NVBS-Excursies (KvK 41159980) is aangesloten bij SGR. Binnen de grenzen van de SGR-garantieregeling vallen de op deze internetsite gepubliceerde reizen onder de garantie van SGR. De SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als zijn wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis.

Stoomtrein op de Gamle Vossebanen bij Garnes. Foto: NJK, Tore Bergundhaugen

 

‘Bolle neus’ Di 3a 631 in de reguliere dienst bij Mo i Rana, 10 juni 1994. Foto: Han Duijve

 

Trein op de ‘Tertitten’ tussen Urskog en Hølundsbanen. Foto website visitnorway.

 

Museumtram Emr 129 met halfopen aanhanger 507 bij het Centraal station van Göterborg. Foto: website Ringlinien

 

De Rendsburger Hochbrücke. Foto: Wikipedia.