Vijflandentocht per Pullman

Presentatie door Bert van der Kruk

Het Zwitserse reisbureau Intraflug was in de jaren zeventig eigenaar van enkele Pullman-rijtuigen waarmee exclusieve treinreizen voor spoorwegliefhebbers werden gemaakt. Uniek en legendarisch was de elfdaagse, 3200 kilometer lange rondreis door vier Oostbloklanden (met als begin- en eindpunt het Oostenrijkse Wenen), met een trein bestaande uit twee Pullman- en twee Mitropa-restauratierijtuigen.

Via Hongarije en Tsjechoslowakije ging het naar Polen waar destijds een streng fotografeerverbod gold, maar waar nu ineens alles mogelijk bleek en de vele loctypen dit land tot het hoogtepunt van de reis maakten. Ook een korte blik op enkele trambedrijven in de steden waar overnacht werd, ontbreekt niet in het programma, zoals in de steden Wenen, Boedapest, Kosice, Lodz, Poznan, Stettin en Dresden.

Met 120 à 130 km/h zorgden de BR 01 en BR 03 in de DDR voor een belevenis en ervaring van de glansrijke sneltreinenjaren van weleer. Wederom via Tsjechoslowakije, waar de Blauwe Papegaai een hoofdrol speelde, werd Oostenrijk weer bereikt, waar de 55 deelnemers konden terugkijken op een geslaagde en zeer bijzondere reis, waarbij ook enkele smalspoorlijnen werden bereden en waarvoor in totaal 36 verschillende locomotieven, waaronder 25 stoomlocs, in actie kwamen.

PKP Ty 2 in de omgeving van Nowy Sacz. Foto: Bert van der Kruk.