Verre Reis Iran

Een uitdagende reis naar bijzondere bestemmingen

Intro

Azië blijft voor railliefhebbers een interessant continent en het is dan ook geen wonder dat alle Verre Reizen van de SNE sinds 2001 naar dit werelddeel zijn gegaan. We zijn daar nog niet klaar en voor volgend voorjaar denken we met Iran een nieuwe interessante bestemming te hebben gevonden.

Het islamitische land is een oase van rust in het rumoerige Midden-Oosten, het heeft de afgelopen jaren de ideologische teugels wat laten vieren en toenadering gezocht tot het Westen. Iran wordt toeristisch nog niet overlopen, maar toont zich in toenemende mate gastvrij voor geïnteresseerde bezoekers. Het beschikt over een uitgestrekt en interessant spoornet met enkele zeer spectaculaire berglijnen.

De optelsom van railgerelateerde en toeristische attracties leidt tot een tweeweekse reis die plaatsvindt van zondag 8 t/m zondag 22 april 2018. Een blik op de kalender leert dat het bezoek is ingeklemd tussen de Algemene Ledenvergadering van de NVBS en de Koningsdagrit, u mist dus niets als u intekent op de Verre Reis!

Lees meer

Programma

Het vertrek vanaf Schiphol op 8 april is voorzien aan het begin van de middag. Voor de vlucht naar en van Teheran met Turkish Airlines wordt een tussenlanding gemaakt in Istanboel. In de Iraanse hoofdstad volgt een kennismakingsprogramma, waarna we een dag later per reguliere trein naar het Alborz-gebergte vertrekken over een spoorlijn die niet onderdoet voor de klassiekers in de Alpen. De twee dagen die volgen zijn voor linesiden van reguliere treinen op weg naar en van de Kaspische Zee. Uw fotocollectie kan hier worden aangevuld met spectaculaire opnamen. Met minibusjes zoeken we de fijnste locaties op, daarbij geholpen door Bernd Seiler van het Duitse FarRail Tours die zijn sporen op het gebied van spoorwegfotografie in dit land al heeft verdiend. Op vrijdag reizen we per trein door naar het oostelijk gelegen bedevaartsoord Mashhad. Behalve het graf van imam Reza is hier ook een spoorwegmuseum en een voorstadsnet te vinden met een tramachtige exploitatie. We verlaten de heilige stad per nachttrein naar Isfahan, dat als topattractie van het land te boek staat met het reusachtige Imam-plein en de bebouwde bruggen over de rivier Zaindeh. Op maandag 16 april verplaatsen we ons naar Yazd, een van de oudste steden van Iran en voorzien van sfeervolle kronkelstraatjes: ideaal voor een verkenning te voet. Vanuit Yazd rijden we met een overstap in Qom naar het Zagros-gebergte in het westen van het land. Ook hier leggen we het reguliere treinverkeer vast, waarbij we op een van de twee fotodagen van gehuurde raildraisines gebruikmaken om de beste locaties te bereiken. Met een laatste nachttrein wordt teruggekeerd naar Teheran, waar op zaterdag 21 april een diesellocomotievendepot wordt bezocht en u de laatste aankopen kunt doen. De verwachte aankomst op Schiphol een dag later is aan het begin van de middag.

De toeristische infrastructuur is in de grote steden redelijk te noemen, maar in de berggebieden waar we de treinenloop willen vastleggen is deze uitermate beperkt. Hier zijn comfortabele bedden en goed sanitair niet gegarandeerd, de nachttrein daarentegen kan de vergelijking met Europa doorstaan. Tweepersoonskamerklanten brengen we onder in een vierpersoonsslaapcoupé, waar eenpersoonskamerklanten de coupé delen. In het Zagros-gebergte wijken we voor twee nachten uit naar een afgelegen spoorwegpersoneelsverblijf, waar kleine slaapzalen voor 3 tot 5 personen tot onze beschikking staan. Het is soms vroeg op en laat naar bed en van de deelnemers wordt dan ook de nodige flexibiliteit verlangd, ook omdat het programma of de programma-volgorde als gevolg van gewijzigde dienstregelingen nog kan worden aangepast. Wij denken dat de unieke indrukken die u in dit exotische land zult opdoen ruimschoots opwegen tegen alle ‘ontberingen’. Een goede conditie en mobiliteit is noodzakelijk, in de bergen is soms enig klauterwerk vereist om de mooiste fotolocaties te bereiken. Neemt u bij twijfel vóór boeking contact op met reisleider Ronald Bokhove via ronald.bokhove@nvbs.com.

Lees meer

Deelnemersprijzen

In het arrangement voor deze Verre Reis is begrepen alle vervoer vanaf en tot Schiphol, alle vermelde excursies, accommodatie op basis van logies en ontbijt met overnachtingen waar mogelijk in goede middenklassehotels en in afgelegen gebieden in de best beschikbare hotels, slaapwagenaccommodatie in twee nachttreinen op basis van 4- en 2-persoonscoupés, 8 lunches, 9 diners, ervaren reisleiding en begeleiding door FarRail Tours en lokale gidsen, een gezellige reünie en deelname aan het SNE-annuleringsfonds. De reissom bedraagt per persoon voor leden van de NVBS op basis van een gedeelde tweepersoonskamer (niet beschikbaar in het Zagros-gebergte) € 3600 (aanbetaling € 720), bij boeking van een eenpersoonskamer (niet beschikbaar in het Zagros-gebergte) € 4350 (aanbetaling € 870). Niet-leden betalen een toeslag van € 100 per persoon (aanbetaling € 740 voor een gedeelde tweepersoonskamer en € 890 voor een eenpersoonskamer). De kosten voor fooien (circa € 15) en voor een visum (circa € 50) zijn niet bij de reissom inbegrepen, meer informatie hierover ontvangt u na aanmelding in de eerste helft van januari bericht. Het minimumaantal deelnemers bedraagt 30, het maximum 40. Bij overtekening geldt de volgorde van aanmelding.

Lees meer

Informatiebijeenkomst

Op zaterdag 20 januari vindt in Amersfoort voor reisdeelnemers een informatiebijeenkomst plaats. We nemen de reis door en een (meervoudige) deelnemer aan Iran-reizen van FarRail Tours vertoont foto′s van de te bezoeken gebieden. Bovendien zal een Nederlander die enige tijd in Iran heeft gewoond meer vertellen over de volksaard van de Iraniërs en waar u bij een bezoek rekening mee dient te houden. Deze bijeenkomst vindt plaats in NVBS Centraal tussen 16.00 uur en 18.30 uur en wordt desgewenst en op eigen kosten afgesloten met een etentje. Noteer datum en tijd vast in uw agenda als u boekt. Met de bevestigingsbrief volgt meer informatie over deze bijeenkomst.

Lees meer