Varia vijfluik: natuur, treinen en trams

Presentatie door Bert van der Kruk

Maximaal 22 bezoekers. Van tevoren aanmelden via eemland@nvbs.com is noodzakelijk.

Winterperikelen
Winterse beelden uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland van gemiddeld 30 jaar geleden, laten zien onder wat voor omstandigheden de bedrijven proberen de dienst toch zo goed mogelijk proberen uit te voeren. Een hoofdrol is hierbij weggelegd voor de Rhätische Bahn.

Met de NVBS naar Egypte
In 1978 maakte een groep NVBS-ers een van de eerste verre reizen buiten Europa. Naast het bezichtigen van de bekende oudheidkundige bezienswaardigheden in Gizeh en Luxor ging de belangstelling vooral uit naar de trambedrijven in Alexandrië met dubbeldekstrams op de Ramlehlijnen. en Caïro waar Belgische trams uit 1926 nog over het in desolate toestand verkerende lijnennet reden.

De Gotthard
De Gotthard-spoorlijn die op spectaculaire wijze met vele keertunnels en kunstwerken is aangelegd om op 1150 meter hoogte onder de Gotthard door te rijden. Met de ingebruikname van de nieuwe tunnel in 2016 is na 134 jaar die glorietijd voorbij. Vanavond maken we nog één keer de reis over het oude tracé naar Bellinzona.

Afscheid van de Spessartrampe
Een van de bekendste hellingen in het Duitse spoorwegnet was die tussen Laufach en Heigenbrücken. Door de opening van een nieuw spoor tussen deze plaatsen kwam een einde aan het opdrukbedrijf.

Ja, zo’n reisje langs de Rijn
Het landschappelijk fraaie Rijndal tussen Keulen en Rüdesheim met de vele kastelen en historische dorps- en stadskernen is ook voor de spoorweghobbyïst een geliefd reisdoel. Een impressie van het gevarieerde reizigers- en goederenvervoer waar naast de DB vele particuliere vervoerders actief zijn.