Treinvakantiereis Noord-Spanje

Inschrijving gesloten

Toegegeven, er kan eens een buitje vallen en voor wie op het strand wil liggen is de Middellandse Zee geschikter, maar wat mis je veel als je de Golf van Biskaje links laat liggen. Het noorden van Spanje is groen en toeristisch nog niet overlopen. Tussen Baskenland en Asturië liggen charmante kustplaatsen, pittoreske wijndorpjes en imposante bergtoppen. En de trein is nooit ver weg, een net van meer dan 1350 kilometer smalspoor strekt zich uit langs de gehele noordkust. Veel steden hebben voorstadstreinen en de tram is ook in dit gebied aan een opmars bezig. Voor wie cultuur wil opsnuiven staan San Sebastián, Bilbao en Gijón op ontdekking te wachten. En de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer is begin februari afgeschaft, komt dat even goed uit…


Twee elektrische treinstellen van de Baskische Euskotren aan het perron in Bilbao-Atxuri, 3 februari 2015. Foto: Erik van Lunteren.

Die Spaanse noordkust staat in mei 2023 centraal als we met een rondreis het grootste deel van het meterspoor berijden. Euskotren is de Baskische regionale maatschappij die een treindienst onderhoudt tussen Bilbao en de Franse grensplaats Hendaye en de FEVE is in 2013 als vervoerder overgenomen door de Spaanse nationale maatschappij RENFE, maar de merknaam leeft voort en staat voor het meest uitgestrekte meterspoornet van Europa. Met Euskotren en FEVE leggen we ter plaatse vele kilometers af, hier en daar aangevuld met RENFE-breedspoorritten door het Cantabrisch gebergte. Tussen de steden is de treindienst beperkt en soms is het puzzelen om een aansluitende trein te vinden. Waar dat een enkele keer niet lukt zetten we een bus in. De koffers moeten vaak gepakt, maar gelukkig liggen veel hotels op loopafstand van het station en in Vitoria-Gasteiz, Gijón en Bilbao wordt een dag vrijaf gegeven.

FEVE-stel 3307/3308 met op de achtergrond RENFE 463 005 bij La Correderia, 31 augustus 2016. Foto: Han Duijve.

Het geplande uitstapje naar de Train de la Rhune in de Franse Pyreneeën wordt ons door de neus geboord, door groot onderhoud start de treindienst hier pas in juni. Wel wordt een bezoek gebracht aan het Baskisch Spoorwegmuseum met een kleine stoomrit op het museumtraject en wordt een fotodag georganiseerd op Pajares-pas: de opening van de reguliere dienst door basistunnel staat nu in mei gepland, maar de afgelopen tien jaar is de opening al vele malen uitgesteld en ook nu zijn er nog talrijke problemen die waarschijnlijk weer tot een verschuiving nopen! De lange meterspoorrit van León naar Gijón wordt (onder voorbehoud) onderbroken door een bezoek aan het spoorwegmuseum van Cistierna. Aan tramliefhebbers is ook gedacht, in Bilbao (sinds 2002) en in Vitoria-Gateiz (sinds 2008) rijdt modern materieel rond van Spaanse makelij.

Een loc van de serie 333.3 met goederentrein beklimt de Pajares-pas, 18 november 2022. Foto: André Marques.

De reis naar Spanje zou eerder in 2020 plaatsvinden, maar vanwege corona moest tot uitstel worden besloten. De 46 inschrijvers van toen hebben voor het grootste deel aangegeven weer mee te willen, daarnaast hebben ook flink wat anderen belangstelling getoond. Om iedereen mee te kunnen nemen en de omvang van de groep beheersbaar te houden, hebben we besloten om twee kleinere groepen te vormen die twee dagen achter elkaar reizen en hetzelfde programma volgen:

  • Groep A onder leiding van Ronald Bokhove tussen zaterdag 13 en woensdag 24 mei 2023 (uitverkocht)
  • Groep B onder leiding van Rob Zoomer tussen maandag 15 en vrijdag 26 mei 2023

Cultuurliefhebbers opgelet! Het Guggenheim-museum voor moderne kunsten is elke maandag gesloten. Groep A is op de sluitingsdag in Bilbao, dus wil je een bezoek brengen aan deze toeristische trekpleister kies dan voor groep B.


Het FEVE-station van León met aan het perron de tweewagenstellen 2428 en 2605 op 9 april 2008. Foto: Wikipedia.

Brochure
Voor deze reis is een kleurrijke brochure beschikbaar met meer informatie en een dag-tot-dagprogramma. Ook handig om door te sturen naar vrienden en bekenden.

Download de Brochure

 

Tarieven en inschrijving
In het arrangement is begrepen: 11 overnachtingen in een gedeelde tweepersoonskamer in goede middenklassehotels op basis van logies en ontbijt, alle treinreizen vanaf en naar Amsterdam Centraal in de tweede klasse, de beschreven bezoeken en excursies, vijf diners en twee lunches, deelname aan het SNE-annuleringsfonds en een gezellige reünie. De reissom bedraagt € 1700 voor leden (code 2305A voor groep B) op basis van een gedeelde tweepersoonskamer, een eenpersoonskamer komt op € 2200 (2305B, groep B), niet-leden betalen € 1775 (2305C, groep B) respectievelijk € 2275 (2305D, groep B).

Boeken is niet meer mogelijk. De inschrijving voor beide reizen is gesloten. Aanmelders ontvangen in de tweede helft van maart bericht.

Zicht op havenstad Gijón. Foto: VVV Gijón. 


Stichting Garantiefonds Reisgelden


Stichting NVBS-Excursies (KvK 41159980) is aangesloten bij SGR. Binnen de grenzen van de SGR-garantieregeling vallen de op deze internetsite gepubliceerde reizen onder de garantie van SGR. De SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als zijn wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis.