Toen en thans

Beamer- en diaprogramma gepresenteerd door Marco Moerland

Voor de pauze bekijken we digitale foto’s uit 2015. In Dubai nemen we een kijkje bij het nieuwe trambedrijf en de metro. In Parijs is het aantal tramlijnen sinds de terugkeer van de tram in 1992 gestaag toegenomen. We bezoeken de verschillende tramlijnen in de Lichtstad die bijna allemaal met een eigen materieeltype geëxploiteerd worden. Er wordt aandacht besteed aan de nieuwe trambedrijven van Aubagne in Zuid-Frankrijk en Edinburgh in Schotland. In Blackpool worden op hoogtijdagen nog steeds klassieke trams ingezet. De dubbeldekkers uit de jaren dertig vormen een leuke afwisseling met de lagevloertrams die tegenwoordig de basisdienst uitvoeren.
In Nederland besteden we aandacht aan de fraai gerestaureerde Wismar-motorwagen van de Museum Buurtspoorweg en aan goederentrams met stoom bij de RTM op de Brouwersdam.

Na de pauze gaan we 25 jaar terug in de tijd.

We zetten onze tijdreis voort aan de hand van diabeelden. In 1990 was het IJzeren Gordijn net opgetrokken. Dat was een goede gelegenheid om stoomtreinen op normaal- en smalspoor in Polen te fotograferen want voor de val van de muur was dat in dat land streng verboden.
In Berlijn werd de tramdienst nog met klassieke Gotha- en Reko-trams uitgevoerd. We maken een tocht langs tram- en lokaalspoorlijnen in Italië en reizen door naar de trambedrijven van Zagreb en Osijek in het toenmalige Joegoslavië.
Op de buurtspoorlijn van Valencia in Spanje werd de dienst in 1990 bijna helemaal uitgevoerd met trams die afgeleid waren van de sneltrams die in Nederland tussen Utrecht en Nieuwegein rijden. Klassieke trams op het Iberisch schiereiland zien we in Lissabon en Porto. In Portugal bekijken we ook inmiddels gesloten smalspoorlijnen.

RATP 713 Paris, 2015 (Foto Marco Moerland)