Stoom in Zimbabwe

Presentatie door Rien en Marjan Brus

Het is 1982. Waar vinden we nog stoom? In Zimbabwe. Als gevolg van de oliecrisis wordt er vanuit Bulawayo, de tweede stad van het land, sinds een paar jaar weer volop met stoom gereden.

Op onze eerste ochtend op het depot van Bulawayo is het één groot stoomfestijn. Locs worden klaar­gemaakt voor de goederentreinen naar West-Nicholson en Plumtree en voor het omvangrijke rangeer­werk rond Bulawayo. Maar ook voor de dagelijkse personentreinen naar Johannesburg en de Victoria Water­vallen. Lange treinen met wel twaalf rijtuigen. Een hele hijs maar niet voor een Garratt.

Ons eerste doel was de lijn naar Plumtree, het grensstation met Botswana. Er vertrokken twee vroege goederentreinen vanuit Bulawayo. Later op de ochtend was het dan de beurt aan de dagelijkse personen­trein naar Johannesburg. Vroeg in de ochtend is het in de winter in Zimbabwe – het was juli – een geweldige ervaring om te filmen. Wat een stoom en dan dat prachtige Afrikaanse licht bij zonsopgang!

De lijn naar Victoria Falls is misschien nog spectaculairder vanwege de steile hellingen. We vonden de meest uitgelezen plekjes om de dagelijkse personentrein naar Victoria Falls en de lange kolentreinen vanuit de reusachtige mijn bij Wankie te filmen.

Terug naar Bulawayo. Dave Putnam had een leuke verrassing voor ons in petto. Loc 601 was inmiddels groen en de 419 waren ze aan het blauw verven. Dave had plotseling toestemming gekregen om die locs te verven. Voor de toeristische markt. Vier dagen lang hebben we die twee locs gevolgd. Vooral de 419 voor de dagelijkse trein naar Johannesburg was een buitenkansje. Vanaf het depot hebben we kilometerslang op de loc meegereden en gefilmd.

Zimbabwe 1982. Loc 419, Garratt Blauw. Foto: Marjan & Rien Brus.