Sporvogn, Trikken, Spårvagn

Presentaties door Edward Kuijper en Paul Muré

Vooraf aanmelden verplicht. Lees het kader met coronamaatregelen.

Deze avond staat in het teken van Scandinavië. Er worden twee presentaties gegeven. Tevens nemen we deze avond afscheid van Paul Muré als voorzitter van onze afdeling, wegens zijn verhuizing naar Nijmegen.

Sporvogn, Trikken, Spårvagn

Een zwart-witte kijk op Scandinavische trams in 1971, door Edward Kuijper.

Toen de ouders van de presentator in 1971 het idee kregen op hun jaarlijkse kampeer-vakantie eens naar Scandinavië te gaan, wilde hij graag nog een keer met hen mee: het bood hem de gelegenheid een paar trambedrijven te bezoeken waarvan hij wist dat ze opgeheven zouden worden. Bovendien was hij nooit noordelijker dan Ameland geweest… Het resultaat was: opnamen van de laatste tramlijn in Kopenhagen, van het gezellige trambedrijfje in Aarhus, van Göteborg, van Trondheim met de Graakalbanen en van Oslo, waar nog Gullfisker (‘Goudvissen’) en zware Skabo-vierassers in dienst waren. Op de terugweg door Duitsland kon hij nog wat foto’s maken van de ook met opheffing bedreigde trambedrijven in Flensburg en Hamburg.

Reisindrukken uit Scandinavië

Het tweede deel van dit programma wordt door Paul Muré verzorgd, die een aantal (trein-)reisindrukken uit de Scandinavische landen presenteert. We reizen wat door Denemarken, deels over kleine lijntjes, kijken even rond in Kopenhagen en steken dan over naar Zweden. Via Stockholm gaan we naar het noorden en bereiken met een elektrische railbus de Botnische golf. Langs de Zweeds/Finse grens bij Haparanda/Tornio sporen we richting Finland. Uiteindelijk bereiken we de Russische grens met een Finse railbus. En wellicht kijken we kort ook nog even in Noorwegen rond. Het zal zeker geen volledig overzicht worden, maar vooral wat andere spoorse indrukken bieden dan de gebruikelijke uit die landen.

Emr 1013 met ahr 1046 op lijn 16 (Ekebergbanen), bij het Nationalteatret, Oslo, 23 juli 1971.