Sporen uit het verleden 19: de GTW-Test

De negentiende editie van het spoorzoeken voert op de zaterdagen 29 september en 20 oktober naar Oost-Gelderland. Hier ontstonden vanaf 1881 diverse interlokale tramlijnen, die zich uitstrekten tot een (smalspoor)net met een lengte van bijna 300 kilometer in de driehoek Deventer – Bocholt – Bemmel. De oorspronkelijke maatschappijen met illustere namen als de Tramweg-Maatschappij Zutphen-Emmerik en de Geldersch-Westfaalsche Stroomtram-Maatschappij gingen in de loop der tijd op in het samenwerkingsverband Geldersche Tramwegen, dat in 1957 als laatste traject de verbinding Doetinchem-Doesburg exploiteerde.

Veel sporen in het landschap zijn de afgelopen zestig jaar uitgewist en daarom heeft het geen zin om alle lijnen met de bus te verkennen. We pikken dus de krenten uit de pap en doen dat met ex-GTW semi-tourbus 475 (Leyland, 1966) die ongetwijfeld veel bekijks trekt tussen Lievelde en Arnhem. We verzamelen in Lichtenvoorde-Groenlo om 10.30 uur (in aansluiting op trein 30825 uit Zutphen) en rijden via Terborg naar Doetinchem voor een bezoek aan het OV-museum. Hierna gaat het via de ‘stamlijn’ naar Doesburg waar de oude schipbrug in model kan worden bewonderd. Vervolgens wordt via Dieren en Velp naar Arnhem Centraal gereden, aankomst rond 19.00 uur. Onderweg wordt op markante punten gestopt, soms ook voor een korte wandeling. In de Gelderse hoofdstad bestaat de mogelijkheid om voor eigen rekening deel te nemen aan een gezamenlijk diner, meer informatie hierover volgt na aanmelding. Jaap Nieweg is de gehele dag als deskundige in ons midden, als zoon van een GTW-directielid heeft hij de laatste jaren van de tramexploitatie van nabij meegemaakt.

Kunt u alleen deelnemen op 29 september vult u dan bij de klantnotitie de letter A in en voor 20 oktober de letter B. Bent u op beide dagen beschikbaar, vul dan AB of BA (de eerste letter interpreteren we dan als uw voorkeursdatum) in en houd voorlopig beide dagen vrij. Bij overtekening hebben leden voorrang.

Boeking is mogelijk tot 8 september 2018. In het excursie tarief zijn enkele versnaperingen en een ‘Speurboekje’ inbegrepen. Aanmelders ontvangen in de week van 17 september nader bericht. Het minimumaantal deelnemers bedraagt 75, het maximum 84. Contactpersoon is Ronald Bokhove.

Inschrijven