Sporen uit het verleden 25: de NBM

In 2004 zijn we een reeks spoorzoekexcursies gestart die door de jaren heen een trouwe schare liefhebbers heeft getrokken. We zijn toe aan de 25e editie, naar de overblijfselen van de Nederlandse Buurtspoorweg-Maatschappij die de tramlijn van Zeist via Rhenen en Wageningen naar Arnhem exploiteerde. De verbinding werd geopend tussen 1882 en 1887, de verlenging naar Amersfoort in 1914. De lijn is in kaapspoor (1067 mm) aangelegd en werd tussen 1922 en 1924 geëlektrificeerd. De neergang in de jaren dertig van de vorige eeuw eindigde in sluiting tussen 1937 en 1949. Hoewel er weinig fysieke overblijfselen van de NBM zijn is de lijnvoering op sommige plaatsen nog te zien, zeker aan de voet van de Grebbeberg. Frank Hoogenboom vertelt ons er in en buiten de bus alles over.

De excursie vindt plaats op de zaterdagen 6 juli en 5 oktober 2024 en start om 9.45 uur bij station Arnhem Centraal. Onderweg staan enkele wandelingen op het programma en vindt een gezamenlijke lunch plaats. Rond 15.30 uur zet de bus ons bij station Amersfoort Centraal af. Nog is de dag niet voorbij, want vanaf 16.00 uur vindt in NVBS Centraal exclusief voor de deelnemers een afsluitend programma plaats waarin wordt teruggeblikt op 25 spoorzoekexcursies. Traditiegetrouw ontbreken de drankjes met bittergarnituur niet. Ook Victor Lansink en Michiel ten Broek – de auteurs van de ‘Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland’ – komen langs voor een ludieke bijdrage. Na afloop bestaat de mogelijkheid om voor eigen rekening deel te nemen aan een gezamenlijk diner. Informatie hierover volgt na aanmelding.

Tarieven en inschrijving
Het excursietarief bedraagt € 59 voor leden (code 2405A) en € 74 voor niet-leden (2405B), lunch, drankjes met bittergarnituur en een ‘Speurboekje’ inbegrepen. Overmaken via de SNE-reiswinkel heeft onze voorkeur en is erg gemakkelijk.

Ga naar de Reiswinkel

Beschik je niet over de mogelijkheid tot internetbankieren, maak dan de reissom over op bankrekening NL29 INGB 0000 636691 van de Stichting NVBS-Excursies te Hoofddorp onder vermelding van boekingscode, lidmaatschapsnummer, postcode/huisnummer en eventuele dieetwensen. Bij onvoldoende invulruimte kun je ook een mail sturen naar sne@nvbs.com. Kun je alleen deelnemen op 6 juli vul dan tevens de letter A in en voor 5 oktober de letter B. Ben je op beide dagen beschikbaar, vul dan AB of BA (de eerste letter interpreteren we dan als de voorkeursdatum) in en houd voorlopig beide dagen vrij. Bij overtekening hebben leden voorrang. Je betaling dient uiterlijk op 30 juni te zijn bijgeschreven, voor de tweede excursie op 15 september. Aanmelders ontvangen in de week van 1 juli nader bericht. Het minimumaantal deelnemers bedraagt 80, het maximum 100. Contactpersoon is Ronald Bokhove.