Sporen uit het verleden 24: de LTM

Tussen 1888 en 1950 lag in Midden- en Zuid-Limburg een uitgestrekt interlokaal tramnet dat op het hoogtepunt een lengte van 187 kilometer telde. Een aantal lijnen werd aangelegd en geëxploiteerd door de in 1921 opgerichte Limburgsche Tramweg-Maatschappij, terwijl andere lijnen in hun nadagen door deze LTM werden overgenomen. Honderd jaar geleden, vanaf oktober 1923 werden in de Mijnstreek enkele elektrische lijnen geopend, waarvan Heerlen – Kerkrade in 1950 als laatste weer sloot. De lijn die het meest tot de verbeelding spreekt is ongetwijfeld de ‘berglijn’ Maastricht – Vaals vanwege het imposante viaduct waarmee tussen Euverem en Gulpen het Gulpdal werd overspannen.

Het overwoekerde tramviaduct bij Reijmerstok waar ooit de tram van Maastricht naar Vaals over reed, 4 juni 2023. Foto: Ronald Bokhove.

Het voormalige tramnet is te groot om in één dag in zijn geheel te volgen en daarom worden op zaterdag 21 oktober de meest interessante lijnen gevolgd. De excursie start om 9.40 uur in Roermond, van waaruit per bus via Linne en Born naar Sittard wordt gereden. Hierna wordt koers gezet naar Heerlen en Kerkrade. In de namiddag staat Vaals – Gulpen – Maastricht op het programma. De speurtocht eindigt rond 18.30 uur in de Limburgse hoofdstad. Onderweg zijn enkele voormalige tramstations te zien, is op enkele plaatsen de lijnvoering nog goed zichtbaar en zijn van de lijn Maastricht – Vaals nog twee fraaie viaducten voorhanden. Na afloop van de excursie bestaat in Maastricht de mogelijkheid om voor eigen rekening deel te nemen aan een gezamenlijk diner. Informatie hierover volgt na aanmelding. We prijzen ons gelukkig met NVBS-coryfee Sjef Janssen, mede-auteur van de uitgave ‘Trams in Midden- en Zuid-Limburg’, die tijdens de excursie onze gids wil zijn.

Tarieven en inschrijving
Het excursietarief bedraagt € 52 voor leden (code 2310A) en € 65 voor niet-leden (2310B), enkele versnaperingen en een ‘Speurboekje’ inbegrepen. Inschrijven gaat snel en gemakkelijk via de SNE-Reiswinkel. Let op: log eerst in en boek dan een reis. Inloggen gaat via de blauwe button ‘Mijn NVBS’ rechtsboven in het scherm.

Ga naar de Reiswinkel

Heb je geen mogelijkheid om je via de webwinkel aan te melden, maak dan de reissom over op bankrekening NL29 INGB 0000 636691 van de Stichting NVBS-Excursies te Hoofddorp onder vermelding van boekingscode, lidmaatschapsnummer en postcode/huisnummer. Bij onvoldoende invulruimte kun je ook een mail sturen naar sne@nvbs.com.

Aanmelders ontvangen enkele dagen vóór de excursie nadere informatie. Het minimumaantal deelnemers bedraagt 40, het maximum 50. Contactpersoon is Ronald Bokhove.