Sporen uit het Verleden 23: de OLDO

Zaterdag 6 mei 2023 staat de Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij Deventer – Ommen centraal. De spoorlijn had een lengte van 38 kilometer, de vervoersvraag was bescheiden en het aanbod navenant; plannen voor een verlenging naar Hoogeveen zijn nooit gerealiseerd. Goederenvervoer was er nauwelijks en de overname van NS in 1935 leidde dan ook direct tot de sluiting, nog geen kwart eeuw na de opening. Tussen Ommen en Raalte is de provinciale weg op de spoorbedding aangelegd; zuidelijk van Raalte zijn delen als fiets- of voetpad, of als onverharde weg in gebruik. De stationsgebouwen van Wesepe en Eikelhof staan nog overeind.

De busexcursie start om 9.45 uur bij station Ommen. Onderweg wordt enkele keren gestopt, onder meer voor korte wandelingen en voor koffie met gebak. Martin van Oostrom, samensteller van het standaardboek van Wiebe van der Velde over de OLDO (1999), rijdt mee en geeft onderweg toelichting. Om uiterlijk 13.15 uur arriveert de bus bij de tegenover het station gelegen Deventer schouwburg, waar om 13.30 uur de Algemene Ledenvergadering van de NVBS begint.

Station Diepenveen Oost kort na de opening van de OLDO ruim een eeuw geleden. Aan het perron een loc uit de SS-serie 500-516 met aan de haak drie rijtuigen. Foto: J.W. Ooiman (SNR).

Het excursietarief bedraagt € 35 voor leden (code 2303A) en € 45 voor niet-leden (code 2303B), koffie/thee en gebak, alsmede een programmaboekje inbegrepen.

Aanmelden gaat snel en gemakkelijk via de SNE-Reiswinkel.

Klik hier om je aan te melden voor de OLDO

Beschik je niet over de mogelijkheid tot internetbankieren, maak dan deze maand het verschuldigde bedrag over op bankrekening NL29 INGB 0000 6366 91 van de Stichting NVBS-Excursies te Hoofddorp onder vermelding van de boekingscode, lidmaatschapsnummer en postcode/huisnummer. Bij onvoldoende invulruimte kun je ook een mail sturen naar sne@nvbs.com.

Je betaling dient uiterlijk op 31 maart te zijn bijgeschreven en aanmelders ontvangen in de week van 17 april nader bericht. Het minimumaantal deelnemers bedraagt 55, het maximum 60. Bij overtekening hebben leden en hun introducés voorrang. Contactpersoon is Ronald Bokhove.

Een fraai overblijfsel van de OLDO is het stationsgebouw van Wesepe, hier vastgelegd op 15 oktober 2022. Foto: Ronald Bokhove.