Sporen uit het Verleden 23: de OLDO

Excursie uitverkocht, plaatsing op de reservelijst mogelijk

Zaterdag 6 mei 2023 staat de Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij Deventer – Ommen centraal. De spoorlijn had een lengte van 38 kilometer, de vervoersvraag was bescheiden en het aanbod navenant; plannen voor een verlenging naar Hoogeveen zijn nooit gerealiseerd. Goederenvervoer was er nauwelijks en de overname van NS in 1935 leidde dan ook direct tot de sluiting, nog geen kwart eeuw na de opening. Tussen Ommen en Raalte is de provinciale weg op de spoorbedding aangelegd; zuidelijk van Raalte zijn delen als fiets- of voetpad, of als onverharde weg in gebruik. De stationsgebouwen van Wesepe en Eikelhof staan nog overeind.

De busexcursie start om 9.45 uur bij station Ommen. Onderweg wordt enkele keren gestopt, onder meer voor korte wandelingen en voor koffie met gebak. Martin van Oostrom, samensteller van het standaardboek van Wiebe van der Velde over de OLDO (1999), rijdt mee en geeft onderweg toelichting. Om uiterlijk 13.15 uur arriveert de bus bij de tegenover het station gelegen Deventer schouwburg, waar om 13.30 uur de Algemene Ledenvergadering van de NVBS begint.

Station Diepenveen Oost kort na de opening van de OLDO ruim een eeuw geleden. Aan het perron een loc uit de SS-serie 500-516 met aan de haak drie rijtuigen. Foto: J.W. Ooiman (SNR).

Het excursietarief bedraagt € 35 voor leden (code 2303A) en € 45 voor niet-leden (code 2303B), koffie/thee en gebak, alsmede een programmaboekje inbegrepen.

Aanmelden is niet meer mogelijk. De excursie is volgeboekt.
Bij belangstelling kunnen we je op de reservelijst plaatsen. Mocht zich iemand afmelden, dan word je benaderd met de vraag of je alsnog wilt deelnemen. Plaatsing op de reservelijst is vrijblijvend, je bent dus niet verplicht tot deelname als er een plek vrijkomt. Stuur een mailbericht naar ronald.bokhove@nvbs.com als je op deze wachtlijst geplaatst wilt worden en geef dan ook je telefoonnummer door. Er wordt soms kort tevoren geannuleerd en dan kan het handig zijn om je snel te bereiken. Er worden maximaal 5 belangstellenden op de wachtlijst geplaatst.

Een fraai overblijfsel van de OLDO is het stationsgebouw van Wesepe, hier vastgelegd op 15 oktober 2022. Foto: Ronald Bokhove.