Sporen uit het verleden 21: NdSM en SMWF

Minimum-deelnemeraantal bereikt. Beide excursies gaan door.

We gaan weer spoorzoeken! Op de zaterdagen 12 en 26 oktober staat de Kop van Noord-Holland op het programma en volgen we drie verdwenen interlokale tramlijnen rond Schagen. De Noorder Stoomtramweg Maatschappij (NdSM) was eigenaar van het baanvak Alkmaar – Schagen via Warmenhuizen dat tussen 1913 en 1931 door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM) en later door de NS werd geëxploiteerd. Het tramvervoer eindigde tussen 1933 en 1947, het goederenvervoer tussen Alkmaar en Warmenhuizen hield stand tot 1968. De eveneens normaalsporige tramlijn Schagen – Van Ewijcksluis bediende tussen 1903 en 1935 de dunbevolkte Wieringerwaard en Anna Paulownapolder. Het eigendom van de lijn was in handen van de Stoomtramweg-Maatschappij “West-Friesland” (SMWF), de HSM verzorgde de exploitatie. Dat gold vanaf 1909 ook voor de tweede tramlijn van de SMWF, die van Schagen via Winkel en Opmeer naar Wognum liep – geopend in 1898 en gesloten in 1930.

Schagerbrug waar de tram met een brug over de Groote Sloot werd geleid. De restanten staan nog op 13 juli 2019. Foto: Ronald Bokhove.

 

Weere waar tussen 1898 en 1930 de tram van Schagen naar Wognum v.v. halt hield. Het monument herinnert aan lang vervlogen tijden, 6 juni 2019. Foto: Ronald Bokhove.

Hoewel de sluiting van deze drie lijnen al geruime tijd achter ons ligt, is in het waterrijke landschap van Noord-Holland nog opvallend veel te zien aan tracés, bruggenhoofden en stationsgebouwen. Zelfs de in 1930 gesloten splitsing bij de Heerenweg ten oosten van Schagen is met weinig fantasie terug te halen. Daarnaast wordt de tramgeschiedenis op steeds meer plaatsen zichtbaar gemaakt met informatieborden, stukken rails en zelfs haltegebouwen. De speurtocht per touringcar naar al dit moois start om 9.45 uur bij NS-station Alkmaar en eindigt omstreeks 18.30 uur bij NS-station Hoorn. Voor het echte tramgevoel rijden we de laatste kilometers vanaf Wognum met een extra motortram van de Museumstoomtram Hoorn Medemblik (SHM). Na afloop bestaat de mogelijkheid om voor eigen rekening deel te nemen aan een gezamenlijk diner. Informatie hierover volgt na aanmelding. We prijzen ons wederom gelukkig met de ondersteuning door Jaap Nieweg die als geen ander het tramverleden boven water kan halen.

Tarieven en inschrijving

Het excursietarief bedraagt € 49 voor leden (code 1909A) en € 59 voor niet-leden (1909B), enkele versnaperingen en een ‘Speurboekje’ inbegrepen. Overmaken via de SNE-reiswinkel heeft onze voorkeur en is erg gemakkelijk. Klik op onderstaande aanmeldknop om naar de reiwsinkel te gaan

Aanmelden Sporen uit verleden 21

Heb je geen toegang tot internetbankieren, maak dan de reissom over op bankrekening NL29 INGB 0000 636691 van de Stichting NVBS-Excursies te Hoofddorp onder vermelding van boekingscode, lidmaatschapsnummer en postcode/huisnummer. Bij onvoldoende invulruimte kun je ook een mail sturen naar sne@nvbs.com. Kun je alleen deelnemen op 12 oktober vul dan tevens de letter A in en voor 26 oktober de letter B. Ben je op beide dagen beschikbaar, vul dan AB of BA (de eerste letter interpreteren we dan als de voorkeursdatum) in en houd voorlopig beide dagen vrij. Bij overtekening hebben leden voorrang.

Je betaling dient uiterlijk op 1 oktober 2019 te zijn bijgeschreven. Aanmelders ontvangen in de week van 16 september of bij een late aanmelding rond 7 oktober nader bericht. Het minimumaantal deelnemers bedraagt 70, het maximum 100. Contactpersoon is Ronald Bokhove.