Spoorwegen in Denemarken 1990 – 2015

Een diapresentatie door Mar de Klerk

De Deense spoorwegen waren in de jaren ′90 vooral bekend bij liefhebbers van dieseltractie.
Op vrijwel alle hoofdlijnen reed een grote variatie aan materieel waaronder de beroemde "Lyntog" (flitstrein) op intercityverbindingen en de "Bolle Neuzen" voor zowel reizigers- als goederentreinen. Door modernisering van het materieel zijn beiden inmiddels van het toneel verdwenen. Een deel van de "Bolle Neuzen" begon een tweede leven bij particuliere spoorwegen, die een aantal zijlijnen exploiteren met voornamelijk dieseltreinstellen en motorrijtuigen.
Ook de spoorveren tussen zowel Fyn en Sjælland als Helsingör – Helsingborg (S) waren karakteristiek voor Denemarken. Inmiddels zijn deze vervangen door brug / tunnelverbindingen en is de route van Padborg via Köbenhavn naar Malmö geëlektrificeerd. De internationale verbinding Puttgarden (D) – Rødbyhavn is momenteel nog het enige klassieke spoorveer van het land.
Wat minder bekend zijn de museumbedrijven in Denemarken. Zij rijden met historische stoom- of dieseltractie op gesloten baanvakken tijdens de zomervakantie en op nationale feestdagen.
In het programma maken we een tocht langs verschillende lijnen en bedrijven waarbij ook de buurlanden Duitsland, Zweden en Noorwegen met een bezoek worden vereerd. Het beeld van de spoorwegen in Denemarken blijkt in 25 jaar duidelijk veranderd maar het is nog steeds een boeiend vakantieland.

DSB MY1133 te Lunderskov ( Foto: Sjoerd Bekhof)