Spoorlijnen rond de Peperbus

Presentatie door Sicco Dierdorp

Spoorlijnen rond de Peperbus. Toen & nu (en hoe het wordt).
In deze presentatie maken we een virtuele tocht rondom Zwolle, waarbij we de spoorlijnen bezoeken die onze stad en regio rijk is, en was. Uiteraard kijken we in Zwolle zelf naar het station en naar de emplacementen. Vanuit Zwolle waaieren we uit richting ’t Harde, Wapenveld, Deventer, Nijverdal, Mariënberg, Meppel en Kampen.

Hoe zagen deze spoorlijnen eruit in de tweede helft van de vorige eeuw? Wat was er toen te zien op en om het spoor? We bezoeken dezelfde locaties en lijnen ook in de toestand van vandaag de dag, of van de laatste jaren, en kunnen de veranderingen dus zien, in veel gevallen zelfs op dezelfde locatie.

Wat is er verdwenen en wat is er nog gebleven, of tenminste herkenbaar? In deze tijdreis zullen we zien hoezeer de aanblik van de lijnen en het verkeer dat er rijdt veranderd is, soms over een langere periode, maar ook alleen al de afgelopen jaren.

De vele werkzaamheden die momenteel aan de gang zijn rond Zwolle maken het ook interessant ons in te denken hoe het er over vijf jaar uit zal gaan zien.

Jan van Arkelweg, Zwolle. Foto’s Roef Ankersmit (boven) en Sicco Dierdorp.