Schönes Wochenende Hessen

Een Uerdinger Schienenbus van de Oleftalbahn staat op 3 oktober 2006 in het station van Schleiden. Foto: Michael Bienick - Wikipedia.

Het depot in Gerolstein met draaischijf en ronde locloods. Foto: internet.

Bahnwelt Kranichstein met stoomloc 184. Foto: internet.

In een railbus op de Hunsrückbahn. Foto: internet.

De indrukwekkende stationsfaçade van Frankfurt/Main Hbf. Foto: internet.

Motorwagen 57 met bijwagen 132 rijdt door Darmstadt, 12 september 2010. Foto: Wikipedia.

Der Feurige Elias rijdt als stoomtram door de straten van Darmstadt. Foto: Wikipedia.

Tram 124 van het type L van het Verkehrsmuseum Frankfurt/Main, 30 september 2007. Foto: Jürgen Heegmann - Wikipedia.

De Weilburger Tunnel is een van de talrijke tunnels op de ‘Lahntalbahn’. Foto: internet.

Onze boot op de Lahn. Foto: internet.

Op Internet is zeer veel informatie te vinden over de landstreken waardoor en de maatschappijen waarmee we reizen. Een greep:

Schönes Wochenende 2013: door Eifel en Hunsrück naar Hessen

De Schönes-Wochenende-excursie van dit jaar voert ons naar Frankfurt am Main. De relatieve nabijheid van deze metropool geeft ons de tijd om via avontuurlijke zwerfroutes heen en terug te reizen. Deze 5-daagse excursie begint op donderdag 1 augustus in Venlo vanwaar we om 9.04 uur vertrekken om allereerst via Keulen naar het Eifelstadje Kall te treinen. Hier stappen we over op een railbus van de OTB, de Oleftalbahn, waarmee we een Sonderfahrt maken door het Oleftal naar Hellenthal. Het is een bijzonder fraaie lijn, die zelfs onder Denkmalschutz staat. Bekend is de Ortsdurchfahrt van Olef: de trein rijdt dwars over het dorpsplein! Onderweg organiseren we op de mooiste plekjes natuurlijk een fotostop. Terug in Kall gaat het met de DB verder naar Gerolstein voor een bezoek aan het Bahnbetriebswerk van de Vulkan-Eifel-Bahn. In een halfronde locloods, natuurlijk met draaischijf, is erg veel fraais te bewonderen. Dan verder naar Trier, één van de oudste steden van Duitsland, met de beroemde Porta Nigra uit de Romeinse tijd, voor de eerste overnachting. In Trier overnachten we in het authentieke Altstadt Hotel, ongeveer 500 m wandelen vanaf het station.

De volgende dag begint met een excursie met de Saar-Hunsrück-Express. In een VT-98 railbus zullen we tussen Büchenbeuren en Morbach over de landschappelijk bijzonder fraaie Hunsrückquerbahn rijden. Geprobeerd zal worden om ook het deel Hermeskeil – Türkismühle te berijden, maar of dat mogelijk is is nog niet zeker. Middags treinen we met de DB van Türkismühle via Mainz naar Frankfurt am Main, het financiële hart van de EU. Hier is ons hotel naast het Hauptbahnhof.

De zaterdag is beschikbaar voor eigen verkenningen van de stad of van de regio. Op zondag staat allereerst een kort bezoek aan Bahnwelt Darmstadt-Kranichstein op het programma. Van hier rijden we met een historische elektrische tram – motorwagen 57 uit 1925 – naar de zuidzijde van Darmstadt. Hier wacht de beroemde stoomtram Der Feurige Elias voor de retourrit naar Alsbach. De 57 zet ons weer af bij het station. Terug in Frankfurt maken we met een iets minder bejaarde tram, type L, een rondrit door de stad. De rit eindigt in het Verkehrsmuseum, waar ons een rondleiding en het diner wacht.

Op maandag 5 augustus is de thuisreis. We volgen per trein de idyllische Lahn. In Limburg a/d Lahn wordt de rit onderbroken voor de lunch op een rondvaartboot. Vanuit Koblenz rijden we vervolgens, via de rechter Rijnoever, huiswaarts. Via Mönchengladbach bereiken we om 19.56 uur Venlo.

De kosten van deze excursie bedragen € 510 per persoon op basis van een 2-persoonskamer (code SW-2) en € 595 voor een 1-persoonskamer (code SW-1). Introducés betalen een toeslag van € 25 en voegen een ‘i’ toe aan de code. In de reissom is inbegrepen alle vervoer vanaf en tot Venlo, 4 overnachtingen in goede middenklassehotels op basis van logies en ontbijt, de vermelde excursies, 2 diners, 1 lunch, een gezellige reünie, deelname aan het SNE-annuleringsfonds en ervaren reisleiding.

Deelname is mogelijk door vóór 8 juni de deelnemersbijdrage over te maken op bankrekening 636691 t.n.v. Stichting NVBS-Excursies te Hoofddorp, met vermelding van uw lidmaatschapsnummer en de betreffende code. Bij betaling via internet en bij introducés ook het adres vermelden. Het minimumaantal deelnemers is 35, het maximum 50. Bij overtekening geldt de volgorde van aanmelding. Inschrijvers ontvangen eind juni bericht.
Deze excursie wordt georganiseerd door Clemens Boomers.

Organisatie

Reisdata

1 augustus 2013 – 5 augustus 2013

Prijzen

Eenpersoonskamer € 595
Gedeelde tweepersoonskamer € 510
Introductietoeslag € 25

Aanmelding

tot 8 juni 2013

AANMELDING GESLOTEN

Aantal deelnemers

35-50

Bijzonderheden

Start- en eindpunt: Venlo

Contactpersoon