Rond de Harz

Presentatie door Peter Doove

De Harz heeft bij spoorwegliefhebbers een magische klank. De Harzer Schmalspurbahnen hebben een uitgebreid net van smalspoorlijnen, waarvan die naar de top van de Brocken wel de drukste tak van het net is. Rondom de Harz is echter veel meer te beleven.

Nordhausen ligt aan de zuidelijke uitloper van het net. Het heeft een trambedrijf met drie lijnen dat ook een gedeelte van het net van de HSB berijdt. Stoom- en dieseltreinen van de HSB en de hybride- en elektrische trams van Stadtwerke Nordhausen zijn er te zien. De Domstad Halberstadt ligt iets ten noorden van het eindpunt Quedlinburg. Het heeft slechts 40.000 inwoners en beschikt toch over een trambedrijf dat met twee lijnen de stad doorkruist. In het weekend rijdt lijn 2 door naar het bos bij Klus.

Ten oosten van de Harz ligt de Landkreis Mansfeld-Südharz. Hier werd vooral kopererts gewonnen. In het Humboldt-Schloss is het Mansfeld Museum gevestigd met een buitenterrein vol aan de ertswinning verbonden machines. De Mansfelder Bergwerksbahn te Klostermansfeld is een ruim 10 kilometer lange museumspoorweg tussen het DB-station Klostermannsfeld (Benndorf) en Hettstedt Kupferkammerhütte. Met stoom wordt zo een klein deel van het vroeger zo uitgebreide net bereden.

Het programma bestaat uit een presentatie van dia’s, gevolgd door drie films.

Benndorf, 2 augustus 2008. Loc 9 (O&K 1931) werd in 2014 verkocht aan de Kinderspoorweg in Jekaterinenburg. Foto: P. Doove.