Rijtuigen ‘Plan D’

Presentatie door Peter van der Vlist

Het park stalen rijtuigen was na de oorlog zodanig uitgedund dat bij Beijnes en Werkspoor 70 rijtuigen werden besteld, bekend onder de naam ‘Plan D’. De turquoise rijtuigen gingen dienst doen achter de in de jaren vijftig geleverde nieuwe elektrische locomotieven. De wat oudere NVBS-ers zullen mooie herinneringen hebben aan deze karakteristieke rijtuigen, waarvan de AB 7709 nog in het Spoorwegmuseum te zien is.

Ingaande de winterdienstregeling 1978, dus al weer meer dan veertig jaar geleden, kwam er een einde aan de inzet van ‘Plan D’. Op 1 oktober 1978 werd door de NVBS een imponerende afscheidsrit gereden. Initiatiefnemer en organisator Peter van der Vlist vertelt deze avond aan de hand van vele foto’s over deze bijzondere rit, over de voorbereidingen en het overleg over de vele logistieke knelpunten. Het was namelijk een bijzondere rit met een variëteit aan types trekkrachten (waaronder stoom) voor de uit zeven rijtuigen bestaande Plan D-trein.

Om het historische aspect van dit karakteristieke materieel, dat in de hoogtijdagen tot ver in Europa te zien was, te belichten komen ook vele facetten uit de beginperiode aan de orde. Behalve van de bouw bij Werkspoor worden ook vele fraaie foto’s getoond uit de jaren 1950–1970 met soms indrukwekkende treinsamenstellingen van alleen Plan D-rijtuigen.

Het verblijf bij de Stoomstichting Nederland en het ‘tweede leven’ in de Beneluxdienst komen vanzelfsprekend aan de orde. Maar ook wordt ingegaan op de restauratie van de AB 7709 in Amersfoort en natuurlijk die van de RD 7659, het enige overgebleven restauratierijtuig Plan D. Dit zal in 2020 weer in volle glorie te zien zijn in het Spoorwegmuseum.

Utrecht, 16 januari 1951. Bagage/restauratierijtuig RD 7651 in de oorspronkelijke turquoise kleur. Foto: J.A. Bonthuis, Stichting NVBS Railverzamelingen. Bewerking: Nico Spilt.