Rijtuigen ‘Plan D’

Presentatie door Peter van der Vlist

Het park stalen rijtuigen was na de oorlog zodanig uitgedund dat bij Beijnes en Werkspoor 70 rijtuigen werden besteld, bekend onder de naam ‘Plan D’. De turquoise rijtuigen gingen dienstdoen achter de in de jaren vijftig geleverde nieuwe elektrische locomotieven. De wat oudere NVBS-ers zullen mooie herinneringen hebben aan deze karakteristieke rijtuigen, waarvan de AB 7709 nog in het Spoorwegmuseum te zien is.

Ingaande de winterdienstregeling 1978, dus al weer meer dan eenenveertig jaar geleden, kwam er een einde aan de inzet van ‘Plan D’. Op 1 oktober 1978 werd door de NVBS een imponerende afscheidsrit gereden en initiatiefnemer en organisator Peter van der Vlist vertelt deze avond aan de hand van vele foto’s over deze bijzondere rit, over de voorbereidingen en het overleg over de vele logistieke knelpunten. Het was namelijk een bijzondere rit met een variëteit aan types trekkrachten (waaronder stoom) voor de uit zeven rijtuigen bestaande Plan D-trein.

Om het historische aspect van dit karakteristieke materieel, dat in de hoogtijdagen tot ver in Europa te zien was, te belichten komen ook vele facetten uit de beginperiode aan de orde. Behalve van de bouw bij Werkspoor worden ook vele fraaie foto’s getoond uit de jaren 1950 – 1970 met soms indrukwekkende treinsamenstellingen van alleen Plan D-rijtuigen. Het verblijf bij de Stoomstichting Nederland en het ‘tweede leven’ in de Beneluxdienst komen vanzelfsprekend aan de orde.

Maar ook wordt ingegaan op het herstel van de AB 7709 in Amersfoort. En natuurlijk komt ook restauratie van het enige overgebleven restauratierijtuig (WRD 7659) aan de orde waarvan met fraaie foto’s de voortgang kan worden getoond. Het rijtuig is inmiddels weer in volle glorie te zien in het Spoorwegmuseum.

De nieuwe elektrische locomotief NS 1305 en rijtuigen ABd 7710, Cd 7829, restauratierijtuig RDd 7656 en postrijtuig Pd 7920 in turkooise kleurstelling bij binnenkomst te ‘s-Hertogenbosch voor een materieelshow, 11 oktober 1952. Foto: J.A. Bonthuis, collectie NVBS Railverzamelingen.