Op fotojacht naar Stalen Rossen

Presentatie door Henk Dam

“Een beetje vreemde titel, waar ik lang over heb nagedacht,” aldus de presentator, die zich hierbij liet inspireren door  een Belgische fotograaf. Die gebruikt het woord ‘ros’ in de zin van trekpaard als hij “net als ik met de fiets onderweg is voor spoorse opnamen.” Dit leverde een leuke en gevarieerde collectie beelden op en een goede vergelijking van diverse stoomlocomotieven, tractiesoorten en bijzondere treinen. Niet alleen regionaal, maar ook grensoverschrijdend.

Als een hoogtepunt beschouwt de spreker zijn foto’s van het 50-jarig bestaansfeest van de Eisenbahnfreunde Zollernbahn in april 2023 in de fraaie Duitse regio Schwaben. Met name vanuit station Storzingen werden ritten georganiseerd naar aantrekkelijke locaties en fotopunten, o.a. in het Donau-dal.

In oktober 2023 bezocht de presentator met mede-NVBS’ers Bram Stelling en Ruud Kohlen in Noord-Frankrijk de mooie stad Saint-Quentin en het fraaie station, aan de spoorlijn tussen Lille en Parijs. Daar is nog steeds de klassieke beveiliging in gebruik. Een ander reisdoel daar was Het Kanaal van St.Quentin, een scheepvaartverbinding van de Oise met de Somme en de Schelde. Interessant is hier de tunnel van Riqueval, een 5,7 km lange tunnel met bovenleiding waar een speciale sleepboot de binnenvaartschepen doorheen trekt.

Station Saint Quentin