NS in de jaren tachtig

Presentatie door Bart van ’t Grunewold

Aanmelden voor deze bijeenkomst vanaf 2 september via apeldoorn@nvbs.com of 0341 420532.

Wie denkt dat de NS in de jaren tachtig van de vorige eeuw saai en geel waren, moet vanavond zeker naar de bijeenkomst van de afdeling Apeldoorn komen om zich van het tegendeel te laten overtuigen. Er gebeurde immers veel meer dan het alleen maar rijden met gele treinen. We namen gaandeweg afscheid van de series 1000 en 1500, van mat’46, van de Benelux-Hondenkoppen en van de rode DE1 en DE2. De locs van de serie 1100 kregen een botsneus. De series 1200 en 1300 en een aantal DE2-en kregen een levensduur verlengende revisie. Er kwamen geheel nieuwe locomotieven: de series 1600 en 6400, terwijl er nog meer SGM en ICM instroomde.

Aan het begin van het decennium reden er nog blauwe getrokken treinen met plan E, K, N en W. Het einde van de jaren tachtig kende een hoogtepunt in de grootse wijze waarop het 150-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland werd gevierd. De jaren tachtig was een decennium waarin de NS nog een echt spoorwegbedrijf was en waarin veel te zien en te beleven viel.

Bart van ’t Grunewold had vanaf 1978 tot het einde van dit decennium de tijd en de mogelijkheid om veel van het Nederlandse spoorwegbedrijf op dia vast te leggen. Inmiddels heeft hij alles gedigitaliseerd. Vanavond laat hij een selectie daarvan zien, waarbij de belangrijkste ontwikkelingen gedurende deze afwisselende periode ruimschoots de aandacht zullen krijgen.

Loc 1206 met een blauwe intercity-trein (Plan E-rijtuigen) bij vertrek uit
Roermond in de richting Sittard, 19 augustus 1978 . Foto: Bart van ′t Grunewold.