De spoorlijn Mechelen-Terneuzen

Presentatie door Frits van Buren

De Société Anonyme du Chemin de Fer international de Malines à Terneuzen (MT) begon met de exploitatie van de spoorlijn Mechelen–Terneuzen op 26 augustus 1871. In 1948 viel het doek voor de MT.

De belangrijkste reden voor aanleg was het mogelijkheid van vervoer van grondstoffen en producten via een andere haven dan Antwerpen. De spoorlijn was ook mede de aanleiding voor de industriële ontwikkeling van (Oost-)Zeeuws-Vlaanderen zoals de bouw van de cokes- en kunstmestfabrieken van Sluiskil.

Het goederenvervoer op het traject Terneuzen – Klinge is gestaakt in 1968 en op het traject Klinge – Sint-Niklaas in 1975. Het personenvervoer was al in 1951 beëindigd en vervangen door busdiensten. Thans bestaat nog steeds goederenvervoer tussen Terneuzen en de Axelse vlakte (industriegebied Terneuzen en Dow Chemical) via de westelijke kanaaloever naar Zelzate.

In deze voordracht komen zowel de periode van de MT – met inbegrip van onder andere het rollend materieel, stations, kunstwerken – alsook de periode daarna aan de orde. Het gedeelte Mechelen – Sint Niklaas is nog steeds voor reizigersvervoer (uurdienst) in gebruik. Tot slot worden ook de plannen voor het aanleggen van een spoorlijn Terneuzen – Zelzate via de oostelijke kanaaloever besproken.

MT-locomotief 15 in Terneuzen op 23 juli 1935. Foto: H.G.Hesselink.

De belangstelling voor spoorwegen werd bij de spreker Frits van Buren gewekt doordat zijn grootvader met hem ging kijken naar de elektrificatie van de spoorlijn Arnhem-Zutphen in 1952/1953. Na de studie en promotie in Utrecht ging hij in 1979 bij Dow Chemical in Terneuzen werken. Ondanks de geringe treinen­dichtheid in Zeeuws-Vlaanderen bleef de belangstelling voor spoorwegen bestaan en na zijn pensionering in 2013 was hij van 2014-2021 secretaris van de NVBS.

Lees ook: