Koningsdagrit 2019

Koningsdag 2019: klassiek Zwitsers reizen over Duitse goederenlijnen

Inschrijving gesloten

Op zaterdag 27 april vieren we niet alleen de verjaardag van onze koning maar ook de 900e NVBS-excursie sinds 1931. Om dit heugelijke feit extra cachet te geven, maken we met de klassieke Zwitserse locomotief Re 4/4′ 10019 en bijpassende Zwitserse rijtuigen een rondrit door het Duitse Ruhrgebied. Er wordt over meerdere spoorlijnen gereden waar normaal geen reizigerstreinen komen.

RE 4/4′ 10019 wordt vaker ingezet voor bijzondere ritten. De loc trekt op 22 juni 2017 een aantal Rheingold-rijtuigen bij Dillheim. Foto: Walter Brück.

De excursie start in Venlo om 10.05 uur door per Eurobahn naar Viersen te rijden waar op de excursietrein wordt overgestapt. Via Mönchengladbach gaat de reis eerst naar Keulen. Hier wordt een rondje om de stad gereden via goederensporen, over de Südbrücke en Köln-Kalk Nord waarna het verder gaat naar Opladen. Van daar rijden we verder naar Wuppertal en Hagen. Vervolgens wordt kriskras over goederenlijnen door het Ruhrgebied gespoord langs Witten, Bochum-Langendreer, Bochum-Hamme, Wanne Gbf, Gelsenkirchen-Nordstern, Bottrop Süd en Oberhausen-Osterfeld Süd. Na Duisburg en Rheinhausen volgt nog een stukje goederenlijn tot Krefeld om uiteindelijk in Viersen te eindigen. Per Eurobahn keren we terug in Venlo, waar we om 18.56 uur aankomen. Onderweg zijn vijf fotostops op stations gepland. Doordat de ramen in de rijtuigen open kunnen is er alle gelegenheid om vanuit de trein foto’s te maken van de industriële omgeving en de goederenemplacementen en -aansluitingen. In het barrijtuig zijn dranken en snacks verkrijgbaar.

Ter verhoging van de feestvreugde bestaat de mogelijkheid om een luxe eerste klas zitplaats te boeken waarvan een groot aantal beschikbaar is. Voor NVBS-leden gelden geen Zwitserse prijzen maar een gereduceerd excursietarief.

De Zwitsere rijtuigen zijn ook al eens in Nederland geweest, hier tijdens een rit van Mercia Charters in Roosendaal op 24 oktober 2015. Foto: Han Duijve.

Tarieven en inschrijving

De deelnemersprijzen voor deze jubileumexcursie bedragen voor leden in de 1e klasse € 60 (code 1904A) en in de 2e klasse € 45 (1904B), niet-leden betalen in de 1e klasse € 90 (1904C) en in de 2e klasse € 75 (1904D). U kunt zich aanmelden via de SNE-reiswinkel. Klik hier onder op de knop voor opgave via de reiswinkel. Heeft u deze mogelijkheid niet, maak dan het betreffende bedrag over op bankrekening NL29 INGB 0000 6366 91 van de Stichting NVBS-Excursies te Hoofddorp onder vermelding van de boekingscode, uw lidmaatschapsnummer en uw postcode/huisnummer. Bij onvoldoende invulruimte kunt u ook een mail sturen naar sne@nvbs.com. Uw betaling dient uiterlijk op 29 maart te zijn bijgeschreven. Aanmelders ontvangen half april bericht van Han Duijve. Het minimumaantal deelnemers bedraagt 140, het maximum 200.