Dubbel jubileum in het Openluchtmuseum

Inschrijving gesloten

Het aantal coronabesmettingen neemt af, veel mensen zijn ingeënt en de avondklok is afgeschaft. Na ruim een jaar van beperkingen ziet het er naar uit dat er weer wat mogelijk is, bovendien is afstand houden in de buitenlucht goed na te leven. En dáár gaat het gebeuren op zaterdag 24 juli als ter ere van 25 jaar Stichting NVBS-Excursies en 25 jaar tram in het Openluchtmuseum van Arnhem een passend evenement wordt gehouden.

De SNE zorgt voor een bijzonder gastoptreden en haalt de drie-assige museumtram GVB 533 naar Arnhem. Daarnaast rijdt de dit jaar honderdjarige Haagse twee-asser 274 met een prachtig bijpassende aanhanger 779. Een extra attractie is de aanwezigheid van vier bijzondere modeltrambanen die op verschillende locaties in het museum te zien zijn. Na sluitingstijd kunnen de deelnemers op het Zaanse Plein genieten van het weerzien met vele bekenden en van het (facultatieve) diner. Er wordt een Italiaans getint diner (desgewenst vegetarisch) geserveerd bestaande uit pastasalade, een huisgemaakte pizza en ijs, twee drankjes incluis. Na de maaltijd start het exclusieve avondprogramma waarbij alleen nog de deelnemers aanwezig zijn.

GVB-drie-asser 533 op de Amstelveenseweg in Amsterdam; 22 oktober 2017. Foto: Jurriaan Vegter.

GVB 533+987 op de Plantage Kerklaan in Amsterdam, 24 juli 2016. Foto: Edwin Spanbroek.

De 533 wordt uiteraard over de weg naar Arnhem vervoerd, zoals op 16 september 2010 naar Brussel. Foto: René Gerhards.

Ook de HTM 274 met bijwagen 779 is op 24 juli van de partij, 10 april 2021. Foto: Diederik Mentink.

Het evenement begint met het door historische bussen uitgevoerde pendelvervoer tussen 12.15 en 14.45 uur van station Arnhem Centraal naar het Openluchtmuseum. Er is geen middagprogramma, maar het eerste optreden van de 533 is aan het begin van de middag, waarna de wagen in een vaste omloop zal worden ingezet. Het museum verzorgt vanaf half zeven een programma waarbij al het trammaterieel in diverse samenstellingen op de baan komt. Op twee punten worden line-ups verzorgd. Uiteraard is er alle gelegenheid om mee te rijden en om de voertuigen te fotograferen langs de twee kilometer lange baan. Tussen 20.00 en 21.30 uur brengen de museumbussen de deelnemers weer terug naar het station.

De inschrijving is gesloten.

Het evenement wordt georganiseerd door Rob Zoomer en de deelnemers ontvangen in week van 12 juli nader bericht.