De voor alsnog laatste Stoomtreinen over de oude Gotthardspoorlijn

Sef Rameckers

Naar aanleiding van de in aanbouw zijnde nieuwe Gotthardtunnel, tussen Ryhnacht in Erstfeld en Bodio is het voor Stoomtreinen en oude Eloks niet meer mogelijk zonder opdruklok of voorspanlok de route tussen Brunnen en Erstfeld te berijden.
Dit door de komst van het nieuwe seinsysteem ETCS level 2, vanuit Erstfeld richting de oude Gotthard spoorlijn kan dit nog wel.
In het kader hiervan werd er in de maand mei van 26 t/m 30 mei 2015 voor alsnog voor de laatste keer met Stoom gereden over de oude Gotthard Spoorlijn.
Deze laatste keer moest dan ook een echt Stoomspektakel worden en ja dit was ook echt een spectaculaire rit, waaronder diverse Stoomloks en Historische Eloks werden ingezet, allemaal passende in het tijdsbeeld van toen.
In een vier dagen durend stoom spektakel waaronder ook een parallelrit plaats vond tussen Airolo en Lavorgo.
Stel je eens voor dat voor deze parallel rit op deze nog zeer druk bereden verbinding tussen Noord en Zuid Europa voor een bepaalde tijd de normale treinen aan de kant werden gezet om dit Stoomspektakel te kunnen laten plaatsvinden, dit is eigenlijk tegenwoordig niet meer denkbaar.

Bekende veteranen voeren in deze film een echt huzarenstukje op als het gaat om uitstraling stook en stuurmanskunst Stoomloc 01 150, 01 202, 141R 1244 en
Elok Ae6/6 11407, Ae4/7 11026 en Re 4/4 10045 geven een akte de presance.

En voor het personeel op de Loks was het bij 30 graden echt afzien op deze dagen.

Voor de echte trein liefhebber een topper, prachtige opnames in een schitterend omgeving iets wat u niet mag missen.

Deze film is door verschillende leden van de vereniging Mikado uit Brugg in Zwitserland en ondergetekende tot stand gekomen in samenwerking met het personeel van de 01 150 en het personeel van de 01 202 evenals het personeel
van de Eloks.

Zoals u van ons gewend bent op de laatste avond van het jaar zorgen wij in aanloop naar de kersttijd voor een gezellige sfeer en iets lekkers bij de koffie.

Hopelijk mogen we rekenen op een grote opkomst.

Stoomlok 141R 1244 en 01 150 passeren het Rümlingen van viaduct de oude maar nog steeds belangrijke Hauensteinspoorlijn tussen Olten en Basel. Foto S.Rameckers