“British Railways diesel in de jaren 1950 – 1970”

Foto-presentatie door Sicco Dierdorp (Zwolle) en Leo de Jong (Heemstede)

In deze Powerpoint-presentatie door Sicco Dierdorp en Leo de Jong wordt de dieseltractie van British Railways tussen 1950 en 1970 aan je voorgesteld.
De LMS was de eerste spoorwegmaatschappij in het Verenigd Koninkrijk die vanaf 1933 op grote schaal dieseltractie toepaste, nog voor de rangeerdienst. Deze ontwikkeling resulteerde in de bekende Engelse standaard rangeerloc (de ‘bakkies’). Voor hoofdlijnen werden na WO II enkele prototype diesellocs ontwikkeld, maar hield BR voorlopig vast aan stoom. In 1955 verschenen wel de eerste dieseltreinstellen, de zgn. Derby Lightweights. Dit was ook het jaar van het ambitieuze Modernisation Plan.
Er werden 174 diesellocs besteld, die waren bedoeld als prototype. Maar doordat BR verlies begon te maken, nam de druk toe om meer dieselmaterieel te bestellen. De diesels moesten BR weer winstgevend maken. Locs en treinstellen werden vanaf eind jaren ’50 in grote hoeveelheden bij de Engelse industrie gebouwd. Niet al dit materieel was een succes en sommige verdwenen net zo snel als de stoomlocs, die de diesels moesten vervangen. Het dankzij Dr. Beeching snel krimpende spoorwegnet maakte snelle afvoer van de minder geslaagde typen mogelijk.
In deze presentatie – grotendeels in kleur – krijg je de grote variatie aan typen te zien.

Deze presentatie is mede mogelijk dankzij: Colour-Rail, www.colour-rail.co.uk

Een Deltic voor de Flying Scotsman. (© Colour-Rail, www.colour-rail.co.uk)

Een Wickham railbus in Schotland. (© Colour-Rail, www.colour-rail.co.uk)

Portret van de tweemotorige mislukking Clayton Class 17. (© Colour-Rail, www.colour-rail.co.uk)