Belgische trams, heden en verleden

Dia-beamerprogramma: Bert van Raaij

Vanavond neem ik u mee op een reis door België. In de jaren 60 van de vorige eeuw kende men daar nog een uitgebreid tramnet van interlokale trams, ook wel “boerentrams” geheten. In de diverse steden waren de stadstrams volop aanwezig. Ik laat u beelden zien uit dit rijke verleden en zal ze koppelen aan beelden uit het heden. We beginnen in Antwerpen, waar de laatste oude trams
plaats moeten maken voor de PCC-cars, die decennia lang het gezicht van de Antwerpse tram zullen bepalen. In het historische centrum van Gent rijden ook stokoude trams, die eveneens voor de PCCcar moeten wijken. Zowel in Antwerpen als Gent gaan moderne lagevloerstrams , Hermelijnen genoemd, de laatste jaren steeds meer het beeld bepalen. Langs de kust zien we de langste tramlijn van Europa. Onderweg zullen we regelmatig excursietrams van de NVBS tegenkomen.
In de pauze steken wij de taalgrens over om het uitgebreide tramnet van Henegouwen te bekijken en zien we wat er nog van over is. Ook komen nog wat oude beelden langs van de tram in Bergen en de groene trams van Luik en Charleroi. Tot slot bekijken we de stadstram van Verviers.
Het omvangrijke tramnet van Brussel bewaar ik liever voor een volgende presentatie.