GEANNULEERD. Alles is verdwenen of veranderd, een reis door Nederland in zwart-wit

Presentatie door Peter van der Vlist

Deze presentatie is geannuleerd.

Tientallen van zijn zwart-witfoto’s, allemaal gemaakt in de periode 1965–1985, worden via de beamer vertoond door Peter van der Vlist. We kijken op diverse stations en emplacementen naar het vele dat daar inmiddels is verdwenen of in ieder geval geheel veranderd.

Verdwenen zijn bijvoorbeeld elektrisch materieeltypes als mat ’36, ’40, ’46 en ’54. Weliswaar verdwenen van het nationale spoorwegnet, maar in ons Spoorwegmuseum zijn gelukkig vertegenwoordigers bewaard gebleven. Helaas niet het mat ’40, dat dan weer wel. Ook al het romantische dieselmaterieel is verdwenen, van DE1 tot DE5. Gelukkig is DE1 41 bewaard gebleven als vertegenwoordiger van het park Blauwe Engelen uit de jaren vijftig. Verdwenen zijn ook de verschillende series elektrische en dieselelektrische locomotieven waar gelukkig van elke serie een vertegenwoordiger bewaard is gebleven. Maar we zien ook plaatjes van de Franse proefloc (de voorbode van onze 1600), de 627 008 van de DB (de voorbode van onze Wadloper), de komst van de eerste Sprinter en IC3 en de eerste dagen van de Zoetermeerlijn.

Het zijn slechts herinneringen aan een boeiende periode van een toen nog beginnende spoor­belang­stellende. Maar vrijwel zeker zult u deze avond meegenieten van de plaatjes en de herinneringen van Peter.