Bibliotheek, archief en winkel geopend. Boekpresentatie ‘Voor de draad ermee’.

De winkel, de bibliotheek en het archief zijn op zaterdag 30 oktober 2021 van 12.00 tot 16.00 uur geopend. Voor een bezoek aan het archief adviseren we om van tevoren even contact op te nemen.

Om 13.00 uur vindt de presentatie plaats van het boek Voor de draad ermee. Bovenleiding in Nederland 1924-1966. Het boek is geschreven door Jan Tromp en wordt uitgegeven door Lycka till Förlag. In het boek staan onder andere foto’s die door de NVBS ter beschikking zijn gesteld.

Dit boek biedt een chronologisch overzicht van de ontwikkelingen die geleid hebben tot een keuze voor het huidige gelijkstroomstelsel en de inrichting en uitbreiding van het geëlektrificeerde deel van het Nederlands spoorwegnet tot ongeveer 1966. Tevens geeft het een overzicht van het proefbedrijf op de Oude Lijn vanaf 1924 en de uitbreiding van de elektrificatie tot aan de Tweede Wereldoorlog. De gevolgen van die oorlog en later de Watersnoodsramp komen uiteraard ook aan bod, net als de uitbreidingen van het geëlektrificeerde net naar het zuiden, oosten en noorden van het land. Speciale aandacht wordt geschonken aan de constructie van de bovenleiding en de energievoorziening.