Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Zuid-Limburg

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal nieuw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Heeft U vragen? Mail helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

Agenda

Programma

vrijdag 12 juni 2015

Spoortijden en Stations

Een lezing (digitaal) gepresenteerd door Jan Willem Oosting.

Reeds in het jaar 70 na Christus werd ontdekt dat stoom een beweging op gang kon brengen. Toch duurde het tot laat in de 18e eeuw dat er een stoomwagen in elkaar werd gezet. In de eerste helft van de 19e eeuw liep de locale tijd in Amsterdam uiteen: de Westertoren gaf een andere tijd aan dan de toren van het Paleis op de Dam. Rond 1860 werd daarom de z.g. Amsterdamse tijd ingevoerd, in Amsterdam althans. Bussum bv. sloot zich daarbij aan, Hilversum niet. In 1892 werd voor de spoorwegen de Greenwich tijd ingevoerd, d.w.z. 20 minuten later dan de locale tijd die toen in Amsterdam gold. Maar trambedrijven in het land hielden een eigen tijd aan. In 1900 bleek het in Leeuwarden 5 minuten vroeger dan in Amsterdam. In 1909 ging eindelijk voor heel Nederland de Amsterdamse tijd gelden. Bovendien moest op elk station een duidelijk zichtbare klok opgehangen worden, die ’s avonds verlicht was. Zo konden reizigers op een gegeven moment ervan op aan dat zij op hun bestemming konden komen en niet misschien onderweg uren moesten wachten door een andere tijdrekening. Want er gold toen nog geen klokvaste dienstregeling.
Na allerhande ontwikkelingen komen we In een rondgang door Nederland allerlei bijzonderheden tegen, met mooie en lelijke klokken, oude en nieuwe stations, personen- en goederenvervoer.

Contact

E-mail

ZuidLimburg@nvbs.com

Voorzitter

S. Rameckers,
Baanweg 1,
6305PH Schin op Geul.
Tel: 043-4599191

Secretaris

H. Dam,
Emmastraat 14,
6431CW Hoensbroek.
Tel: 045-5224038

Bijeenkomsten

De afdeling Zuid-Limburg van de vereniging NVBS bestrijkt ongeveer het gebied tot en met Roermond. Hier wonen ruim 100, van de plm. 6000 leden, landelijk gezien.
Er wonen ook enkele leden over de grens met België en Duitsland. Voor de leden is er een maandelijks tijdschrift "ťOp de Rails"ť en is er ook een adressenlijst van de sectie beschikbaar!
NVBS heeft een internetadres: www.nvbs.com

In principe is er elke tweede vrijdag van de maand een bijeenkomst in Restaurant Station Schin op Geul gelegen aan de Baanweg 1. (exploitant Sef Rameckers, tel. 043-4599191) waarbij interessante spoorse zaken middels dia- en filmavonden gepresenteerd worden.
De avond begint om 19.30 u. en eindigt
rond 22.30 u.
Tussendoor is een pauze ingelast voor het nuttigen van een consumptie. Er wordt een bijdrage van €2,50 per bijeenkomst gevraagd van de leden. Hier van wordt de zaalhuur betaald en worden de kosten voor sprekers gedekt. Aanbiedingen van presentaties, bij voorkeur door sprekers uit de eigen sectie dan wel regio Limburg, zijn welkom. In juli en augustus zijn geen bijeenkomsten gepland.

Wij willen graag op tijd met de presentatie beginnen en vragen wij U daarom beleefd op tijd aanwezig te zijn!

U bent en kent een spoorweg of tramliefhebber die geen bezoeker is van de bijeenkomsten van de NVBS? Kom gerust voor een interessante avond naar Schin op Geul waarvoor U van harte uitgenodigd bent!

Bereikbaarheid

De treinen naar Maastricht vanuit Schin op Geul vetrekken om 58 minuten voor het uur en om 28 minuten over het uur en naar Heerlen vetrekken deze om 2 minuten en 32 minuten over het uur.
Wij bieden u altijd de gelegenheid om in het Station te wachten als de trein net iets eerder is vertrokken als dat de dia/ filmvoorstelling wordt beëindigd. U hoeft dus niet na afloop buiten op uw volgende aansluiting te wachten!

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/zuidlimburg)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Zuid Limburg