Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Zuid-Limburg

Links

Vereniging
Activiteiten

Agenda

Programma

vrijdag 12 december 2014, Schin op Geul

10 Jaar, Team 10439 Historische Loks Olten en een Jubileumrit naar Zwitserse plaats Vallorbe

Digitale Films gepresenteerd door Sef Rameckers
Op 20 September j.l. vierde het “Team 10439 Historiche Loks Olten” hun 10- jarig Jubileum.

Dit werd op een heel speciale wijze gevierd met een Historische rit met twee van hun eigen historische locomotieven van het type Ae 3/6II en Be4/7 en een wagencompositie bestaande uit 5 rijtuigen. De rit begon in Olten en ging via Oensingen, Soloturn, Biel, langs het Meer van Geneve naar Vallorbe, aan de Franse grens. Sinds 1930 wordt er onder de elektrische draad door een prachtig Zwitsers landschap gereden. Hoogtepunt tijdens de heenreis was de fotostop en de tocht langs de Murtensee. Op de terugreis voert ons de trein langs het meer van Neuchatel en de Bielersee. Tijdens deze retourrit krijgt u een indruk hoe zwaar het is om gedurende 200 Km in de cabine van een bijna 100 Jaar oude lok mee te rijden, zonder gebruik te kunnen maken van een kruk of stoel! Dus moesten machinisten uit die tijd die dienst hadden gedurende “honderden kilometers’’ staan!. Ook was het bedienen van de machine eigenlijk wel zwaar, zeker als deze als tweede lok is gekoppeld zonder treinschakeling want dat bestond toen nog niet!


De tweede presentatie toont foto’s en film opnames van emplacementen en de trajecten in de spoordriehoek Basel, Olten, Aarau, Bern,Luzern, Olten, Aarau en van Olten naar Dulliken. Op dit traject passeert er per twee minuten een trein en dat gedurende 24 uur per dag!
Van ICE tot TGV, IC en Interregio, tot goederentreinen met locomotieven van zowel de BLS en SBB maar ook particuliere maatschappijen doen hier hun ronde en ook rariteiten zijn niet zeldzaam.

Contact

E-mail

ZuidLimburg@nvbs.com

Voorzitter

S. Rameckers,
Baanweg 1,
6305PH Schin op Geul.
Tel: 043-4599191

Secretaris

H. Dam,
Emmastraat 14,
6431CW Hoensbroek.
Tel: 045-5224038

Bijeenkomsten

De afdeling Zuid-Limburg van de vereniging NVBS bestrijkt ongeveer het gebied tot en met Roermond. Hier wonen ruim 100, van de plm. 6000 leden, landelijk gezien.
Er wonen ook enkele leden over de grens met België en Duitsland. Voor de leden is er een maandelijks tijdschrift "¯Op de Rails"¯ en is er ook een adressenlijst van de sectie beschikbaar!
NVBS heeft een internetadres: www.nvbs.com

In principe is er elke tweede vrijdag van de maand een bijeenkomst in Restaurant Station Schin op Geul gelegen aan de Baanweg 1. (exploitant Sef Rameckers, tel. 043-4599191) waarbij interessante spoorse zaken middels dia- en filmavonden gepresenteerd worden.
De avond begint om 19.30 u. en eindigt
rond 22.30 u.
Tussendoor is een pauze ingelast voor het nuttigen van een consumptie. Er wordt een bijdrage van €2,50 per bijeenkomst gevraagd van de leden. Hier van wordt de zaalhuur betaald en worden de kosten voor sprekers gedekt. Aanbiedingen van presentaties, bij voorkeur door sprekers uit de eigen sectie dan wel regio Limburg, zijn welkom. In juli en augustus zijn geen bijeenkomsten gepland.

Wij willen graag op tijd met de presentatie beginnen en vragen wij U daarom beleefd op tijd aanwezig te zijn!

U bent en kent een spoorweg of tramliefhebber die geen bezoeker is van de bijeenkomsten van de NVBS? Kom gerust voor een interessante avond naar Schin op Geul waarvoor U van harte uitgenodigd bent!

Bereikbaarheid

De treinen naar Maastricht vanuit Schin op Geul vetrekken om 58 minuten voor het uur en om 28 minuten over het uur en naar Heerlen vetrekken deze om 2 minuten en 32 minuten over het uur.
Wij bieden u altijd de gelegenheid om in het Station te wachten als de trein net iets eerder is vertrokken als dat de dia/ filmvoorstelling wordt beëindigd. U hoeft dus niet na afloop buiten op uw volgende aansluiting te wachten!

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/zuidlimburg)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Zuid Limburg