Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Zuid-Limburg

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

Agenda

Programma

vrijdag 12 februari 2016

Stoom op Duits hoofdspoor 2011 – 2015

door Bart van ′t Grunewold

Zonder de pretentie te hebben ook maar enigszins compleet te zijn,blikt Bart van ′t Grunewold iedere vijf jaar terug op de Duitse hoofdspoor-stoomritten. Dit keer de ′verslagperiode′ 2011 tot en met 2015. Hoogtepunten zijn deze keer enkele Plandampfevenenementen aan de Werra (spoorlijn Eisenach - Meiningen), het Dampfspektakel rondom Neustadt an der Weinstraße (met 10 stoomloc′s) en het ′01-Treffen′ aan de Schiefe Ebene, waar zes rijvaardige 01-en waren verzameld om in een weekend 24 keer de helling op de stampen. Daarnaast wat kleinere evenementen, zoals in het Münsterland en op de Kurhessenbahn, enkele ritten met de stoomloc′s 03 1010 en 01 150 langs de Rijn, loc 01 533 voor een lange trein in de Niederrhein en een koud en ijzig Bielefeld en omgeving, met loc 01 150. Nadat op 16 mei 1985 het ′Dampfverbot′ werd opgeheven, is er 25 tot 30 jaar daarna nog volop stoom op Duits hoofdspoor te zien. De makers van ′Back to the Future Part II′ hadden er niet van kunnen dromen.

Wij vragen U beleefd tijdig aanwezig te zijn!
Een boeiende presentatie welke wij bijzonder aanbevelen!

Illustratie


vrijdag 11 maart 2016

“ Reisimpressies en Mooiste Opnamen van Railgeus ”

door Theo Geuskens

Deel 1 is een presentatie over de grote reizen, die ik samen met NVBS in de jaren 1986 - 1993 maakte. De opnamen tonen vooral bijzonderheden van de bezochte landen (China, USA, Pakistan/India en Zuid-Afrika/Zimbabwe). Overigens heeft Theo dit thema bij zijn afscheid
en pensionering bij DSM in Geleen gepresenteerd en zal mede gepensioneerd employé van dit zelfde bedrijf en oud voorzitter, Louis Meijer van de Afdeling Zuid- Limburg hem daarbij ondersteunen. In Deel 2 toont Theo de opnamen van bijzondere of fraaie treinen, die vroeger en nu
in Limburg, België en Luxemburg rijden. Een aantal opnamen zijn gemaakt op dezelfde fotopunten maar in verschillende periodes en tijdstippenvan 10 of meer jaren. Uiteraard zijn de omgevingen van deze fotopunten tussentijds ook behoorlijk verandert!

De IR Luik - Luxemburg met een groene 5511 en rode M2-rijtuigen van NMBS
reed in 1990 de fotogenieke kerk van Drauffelt in Luxemburg voorbij.

Wij vragen U beleefd tijdig aanwezig te zijn!
Een boeiende presentatie welke wij bijzonder aanbevelen!

vrijdag 8 april 2016

Berliner Metamorphosen

door John Krijgsman

John Krijgsman vertoont beelden bij verhalen over de stad met vier sectoren, twee politieke systemen en twee metro- en trambedrijven, over een halve hoofdstad en een ommuurde vrije stad, over een gesplitste S-Bahn, spookstations en de Deutsche Reichsbahn in Oost en West en hoe alles na 1989 weer samensmolt.
Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog vond stapsgewijs een deling van Duitsland en Berlijn plaats, die met de bouw van de Berlijnse Muur op 13 augustus 1961 werd voltooid. Het openbaar vervoer moest zich aan deze omstandigheden aanpassen, wat leidde tot bijzondere en soms bizarre situaties. Aan het railnet werd heel wat vertimmerd, en dat ging door tot eind 1989 de Koude Oorlog afliep.

De Berlijnse tram in de Edisonstraat in 1984.

Toen begon de volgende grote verbouwing, om de rails in en rond de stad aan te passen aan de nieuwe tijd.
Tegenwoordig staat de hoofdstad op de eerste plaats in Duitsland met de omvang van de netwerken van tram, U-Bahn en S-Bahn. Het nieuwe Hauptbahnhof behoort tot de meest imposante van Europa. Steeds minder herinnert aan het gesplitste verleden van de stad, maar toch rijden er een kwart eeuw na de val van de muur nog altijd railvoertuigen van DDR-fabrikaat in de dagelijkse dienst. De presentator bezocht Berlijn en omstreken meer dan honderd keer. Uit zo′n 10.000 opnamen koos hij er driehonderd om de tegenstellingen tussen verleden en heden te illustreren.

Wij vragen U beleefd tijdig aanwezig te zijn!
Een boeiende presentatie welke wij bijzonder aanbevelen!

Contact

E-mail

ZuidLimburg@nvbs.com

Voorzitter

S. Rameckers,
Baanweg 1,
6305PH Schin op Geul.
Tel: 043-4599191

Secretaris

H. Dam,
Emmastraat 14,
6431CW Hoensbroek.
Tel: 045-5224038

Bijeenkomsten

De afdeling Zuid-Limburg van de vereniging NVBS bestrijkt ongeveer het gebied tot en met Roermond. Hier wonen ruim 100, van de plm. 6000 leden, landelijk gezien.
Er wonen ook enkele leden over de grens met België en Duitsland. Voor de leden is er een maandelijks tijdschrift "¯Op de Rails"¯ en is er ook een adressenlijst van de sectie beschikbaar!
NVBS heeft een internetadres: www.nvbs.com

In principe is er elke tweede vrijdag van de maand een bijeenkomst in Restaurant Station Schin op Geul gelegen aan de Baanweg 1. (exploitant Sef Rameckers, tel. 043-4599191) waarbij interessante spoorse zaken middels dia- en filmavonden gepresenteerd worden.
De avond begint om 19.30 u. en eindigt
rond 22.30 u.
Tussendoor is een pauze ingelast voor het nuttigen van een consumptie. Er wordt een bijdrage van €2,50 per bijeenkomst gevraagd van de leden. Hier van wordt de zaalhuur betaald en worden de kosten voor sprekers gedekt. Aanbiedingen van presentaties, bij voorkeur door sprekers uit de eigen sectie dan wel regio Limburg, zijn welkom. In juli en augustus zijn geen bijeenkomsten gepland.

Wij willen graag op tijd met de presentatie beginnen en vragen wij U daarom beleefd op tijd aanwezig te zijn!

U bent en kent een spoorweg of tramliefhebber die geen bezoeker is van de bijeenkomsten van de NVBS? Kom gerust voor een interessante avond naar Schin op Geul waarvoor U van harte uitgenodigd bent!

Bereikbaarheid

De treinen naar Maastricht vanuit Schin op Geul vetrekken om 58 minuten voor het uur en om 28 minuten over het uur en naar Heerlen vetrekken deze om 2 minuten en 32 minuten over het uur.
Wij bieden u altijd de gelegenheid om in het Station te wachten als de trein net iets eerder is vertrokken als dat de dia/ filmvoorstelling wordt beëindigd. U hoeft dus niet na afloop buiten op uw volgende aansluiting te wachten!

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/zuidlimburg)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Zuid Limburg