Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Zuid-Limburg

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

Agenda

Programma

vrijdag 9 december 2016

De voor alsnog laatste Stoomtreinen over de oude Gotthardspoorlijn

Sef Rameckers

Naar aanleiding van de in aanbouw zijnde nieuwe Gotthardtunnel, tussen Ryhnacht in Erstfeld en Bodio is het voor Stoomtreinen en oude Eloks niet meer mogelijk zonder opdruklok of voorspanlok de route tussen Brunnen en Erstfeld te berijden.
Dit door de komst van het nieuwe seinsysteem ETCS level 2, vanuit Erstfeld richting de oude Gotthard spoorlijn kan dit nog wel.
In het kader hiervan werd er in de maand mei van 26 t/m 30 mei 2015 voor alsnog voor de laatste keer met Stoom gereden over de oude Gotthard Spoorlijn.
Deze laatste keer moest dan ook een echt Stoomspektakel worden en ja dit was ook echt een spectaculaire rit, waaronder diverse Stoomloks en Historische Eloks werden ingezet, allemaal passende in het tijdsbeeld van toen.
In een vier dagen durend stoom spektakel waaronder ook een parallelrit plaats vond tussen Airolo en Lavorgo.
Stel je eens voor dat voor deze parallel rit op deze nog zeer druk bereden verbinding tussen Noord en Zuid Europa voor een bepaalde tijd de normale treinen aan de kant werden gezet om dit Stoomspektakel te kunnen laten plaatsvinden, dit is eigenlijk tegenwoordig niet meer denkbaar.

Bekende veteranen voeren in deze film een echt huzarenstukje op als het gaat om uitstraling stook en stuurmanskunst Stoomloc 01 150, 01 202, 141R 1244 en
Elok Ae6/6 11407, Ae4/7 11026 en Re 4/4 10045 geven een akte de presance.

En voor het personeel op de Loks was het bij 30 graden echt afzien op deze dagen.

Voor de echte trein liefhebber een topper, prachtige opnames in een schitterend omgeving iets wat u niet mag missen.

Deze film is door verschillende leden van de vereniging Mikado uit Brugg in Zwitserland en ondergetekende tot stand gekomen in samenwerking met het personeel van de 01 150 en het personeel van de 01 202 evenals het personeel
van de Eloks.

Zoals u van ons gewend bent op de laatste avond van het jaar zorgen wij in aanloop naar de kersttijd voor een gezellige sfeer en iets lekkers bij de koffie.

Hopelijk mogen we rekenen op een grote opkomst.

Stoomlok 141R 1244 en 01 150 passeren het Rümlingen van viaduct de oude maar nog steeds belangrijke Hauensteinspoorlijn tussen Olten en Basel.
Foto S.Rameckers

Contact

E-mail

ZuidLimburg@nvbs.com

Voorzitter

S. Rameckers,
Baanweg 1,
6305PH Schin op Geul.
Tel: 043-4599191

Secretaris

H. Dam,
Emmastraat 14,
6431CW Hoensbroek.
Tel: 045-5224038

Bijeenkomsten

De afdeling Zuid-Limburg van de vereniging NVBS bestrijkt ongeveer het gebied tot en met Roermond. Hier wonen ruim 100, van de plm. 6000 leden, landelijk gezien.
Er wonen ook enkele leden over de grens met België en Duitsland. Voor de leden is er een maandelijks tijdschrift "¯Op de Rails"¯ en is er ook een adressenlijst van de sectie beschikbaar!
NVBS heeft een internetadres: www.nvbs.com

In principe is er elke tweede vrijdag van de maand een bijeenkomst in Restaurant Station Schin op Geul gelegen aan de Baanweg 1. (exploitant Sef Rameckers, tel. 043-4599191) waarbij interessante spoorse zaken middels dia- en filmavonden gepresenteerd worden.
De avond begint om 19.30 u. en eindigt
rond 22.30 u.
Tussendoor is een pauze ingelast voor het nuttigen van een consumptie. Er wordt een bijdrage van €2,50 per bijeenkomst gevraagd van de leden. Hier van wordt de zaalhuur betaald en worden de kosten voor sprekers gedekt. Aanbiedingen van presentaties, bij voorkeur door sprekers uit de eigen sectie dan wel regio Limburg, zijn welkom. In juli en augustus zijn geen bijeenkomsten gepland.

Wij willen graag op tijd met de presentatie beginnen en vragen wij U daarom beleefd op tijd aanwezig te zijn!

U bent en kent een spoorweg of tramliefhebber die geen bezoeker is van de bijeenkomsten van de NVBS? Kom gerust voor een interessante avond naar Schin op Geul waarvoor U van harte uitgenodigd bent!

Bereikbaarheid

De treinen naar Maastricht vanuit Schin op Geul vetrekken om 58 minuten voor het uur en om 28 minuten over het uur en naar Heerlen vetrekken deze om 2 minuten en 32 minuten over het uur.
Wij bieden u altijd de gelegenheid om in het Station te wachten als de trein net iets eerder is vertrokken als dat de dia/ filmvoorstelling wordt beëindigd. U hoeft dus niet na afloop buiten op uw volgende aansluiting te wachten!

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/zuidlimburg)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Zuid Limburg