Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Zuid-Limburg

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

Agenda

Programma

vrijdag 10 maart 2017

De locomotieven van de series Ae 6/6 en Re 6/6 van de SBB

Sef Rameckers

De locomotieven van de serie Ae 6/6 kwamen in de jaren ‘50 van de vorige eeuw in dienst en waren oorspronkelijk ontworpen voor het zware reizigers- en goederenvervoer over de Gotthardpas. Later reden ze ook op de BLS lijn tussen Bern en Dommodossola. Door het aanmerkelijk grotere vermogen van de Ae 6/6 met 5380 pk ten opzichte van de oudere Ae 4/7 waren voorspan- en opdruklocomotieven op deze trajecten niet meer nodig.
Van deze eenheidslocomotieven werden er maar liefst 120 gebouwd en deze in serie ge-bouwde machines kregen voor als eerste in de Zwitserse geschiedenis kanton- en ge-meentewapens en de bijbehorende wapenschilden. Voor een deel waren de locomotieven voorzien van verchroomde sierstrepen en hadden ze een “snor” aan de voorzijde. Deze versiering was typerend voor de Ae 6/6. Echter aan het einde van de 20e eeuw werden de locomotieven van de serie Ae 6/6 vanwege hun lage dienstsnelheid allen nog maar ingezet voor het goederenvervoer.
De twee drie-assige draaistellen van de Ae 6/6 waren vrij lang en veroorzaakten veel slij-tage aan de binnenzijde van de spoorstaafkoppen in bogen en in wissels. In 1969 wendde de SBB zich tot de toenmalige hofleveranciers SLM en BBC voor de ontwikkeling en bouw van een nieuwe locomotief met drie draaistellen in de opstelling Bo’Bo’Bo, en zij kregen de typeaanduiding Re 6/6. Ze hadden het voordeel dat ze in bogen veel ‘gelediger’ waren en dus minder slijtage veroorzaakten. Ook hadden de Re 6/6 locomotieven tweemaal zoveel vermogen als hun voorganger Ae 6/6 en waren dan ook met een vermogen van 11.000 pk voor deze tijd de sterkste elektrische in serie gebouwde locomotieven van Europa.
De Ae 6/6 kwam op het spoor in dennengroene kleur en verkleurde in de jaren van groen naar rood. En nog veel later in de 21e eeuw kregen ze de Cargo Look, blauw/rood en met een grote witte tekst Cargo.


IllustratieIllustratie

De Re 6/6 verdrong haar voorganger steeds meer van het Zwitserse spoor en net als de Ae 6/6 werden de locs die ook in de dennengroene kleur op spoor kwamen, omgekleurd naar rood en later naar de Cargo Look. In 2013 werden de laatste Ae 6/6 locomotieven buiten dienst gesteld en kwamen na 60 jaar trouwe dienst terecht op de sloopplaats in Biasca. De Re 6/6 daarentegen is nog steeds bedrijfsvaardig en functioneert zelfs nog zo betrouwbaar dat de SBB dit jaar aan alle bedrijfsvaardige locomotieven weer een update gaat uitvoeren om ze tot 2027 in dienst te kunnen houden.

Laat U zich verrassen tijdens deze presentatie over de bouw, uitvoeringen, kleurstellingen en de techniek van de Ae 6/6 en Re 6/6 locomotieven van de Zwitserse Spoorwegen.
vrijdag 14 april 2017

Nederlands Spoor van een tijdje geleden, deel 2

Roef Ankersmit


vrijdag 9 juni 2017

De Betuweroute

Gerrit Nieuwenhuis

Contact

E-mail

ZuidLimburg@nvbs.com

Voorzitter

S. Rameckers,
Baanweg 1,
6305PH Schin op Geul.
Tel: 043-4599191

Secretaris

Jan Roos
email: jan@railfix.nl

Penningmeester

Wim Vos
email: wim.vos@casema.nl

Algemeen bestuurslid

Pierre Keulen
email: phkeulen@hetnet.nl

Bijeenkomsten

De afdeling Zuid-Limburg van de vereniging NVBS bestrijkt ongeveer het gebied tot en met Roermond. Hier wonen ruim 100, van de plm. 6000 leden, landelijk gezien.
Er wonen ook enkele leden over de grens met België en Duitsland. Voor de leden is er een maandelijks tijdschrift "ťOp de Rails"ť en is er ook een adressenlijst van de sectie beschikbaar!
NVBS heeft een internetadres: www.nvbs.com

In principe is er elke tweede vrijdag van de maand een bijeenkomst in Restaurant Station Schin op Geul gelegen aan de Baanweg 1. (exploitant Sef Rameckers, tel. 043-4599191) waarbij interessante spoorse zaken middels dia- en filmavonden gepresenteerd worden.
De avond begint om 19.30 u. en eindigt
rond 22.30 u.
Tussendoor is een pauze ingelast voor het nuttigen van een consumptie. Er wordt een bijdrage van €2,50 per bijeenkomst gevraagd van de leden. Hier van wordt de zaalhuur betaald en worden de kosten voor sprekers gedekt. Aanbiedingen van presentaties, bij voorkeur door sprekers uit de eigen sectie dan wel regio Limburg, zijn welkom. In juli en augustus zijn geen bijeenkomsten gepland.

Wij willen graag op tijd met de presentatie beginnen en vragen wij U daarom beleefd op tijd aanwezig te zijn!

U bent en kent een spoorweg of tramliefhebber die geen bezoeker is van de bijeenkomsten van de NVBS? Kom gerust voor een interessante avond naar Schin op Geul waarvoor U van harte uitgenodigd bent!

Bereikbaarheid

De treinen naar Maastricht vanuit Schin op Geul vetrekken om 58 minuten voor het uur en om 28 minuten over het uur en naar Heerlen vetrekken deze om 2 minuten en 32 minuten over het uur.
Wij bieden u altijd de gelegenheid om in het Station te wachten als de trein net iets eerder is vertrokken als dat de dia/ filmvoorstelling wordt beëindigd. U hoeft dus niet na afloop buiten op uw volgende aansluiting te wachten!

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/zuidlimburg)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Zuid Limburg